Dolle Muziekdagen in Winterswijk terug van weggeweest: ‘Een nieuw begin’

– De Dolle Muziekdagen in Winterswijk zijn terug van weggeweest. De gele affiches met zwarte letters werden in 2013 voor het laatst opgehangen, maar nu zijn ze er weer met daarop de namen van twaalf horecaondernemingen die meedoen.

De muziekbands treden traditiegetrouw weer op tijdens de bouwvakvakantie, om precies te zijn op de woensdagen 27 juli en 10 augustus. “Ik zie het als een nieuw begin”, zegt Danny Nijman, de animator van de reïncarnatie van de Dolle Muziekdagen.

Dolle Dixiedagen

De optredens in elke kroeg van Winterswijk begonnen aan het begin van de jaren 80 in de vorige eeuw als de Dolle Dixiedagen, een naam die later veranderde in Dolle Muziekdagen. Drukbezochte avonden, maar een formule waar de sleet op kwam. In 2013 deden er nog vijf cafés mee, waarna de stekker uit het evenement werd getrokken.

Het percentage deelnemende kroegen is anno 2022 afgenomen. “In 2013 had je al minder kroegen en nu zijn het bijna alleen nog restaurants”, zegt Nijman, zelf uitbater van een bruin muziekcafé. Hij polste in januari de animo onder de lokale horeca. “Er kwamen positieve reacties, ik vind het heel wat dat er twaalf bedrijven meedoen. Het ondernemersklimaat is veranderd. Het zijn veel jonge ondernemers die graag meedoen, ook omdat ze corona beu zijn.”

Operette

Opmerkelijke deelnemers zijn ‘De Burgemeester’, met een reggaeband in het nieuwe Vrijheidspark, en ‘De Gulle Smid’, die als enige buiten het centrum ligt. “Hartstikke leuk dat Marcel Smid meedoet, hij wil iets doen met opera of operette”, zegt Nijman. “Iedereen mag het invullen zoals hij of zij wil.”

Er is in vergelijking met het verleden geen gezamenlijke munt waarmee kan worden afgerekend. Nijman: “Dat doen we niet meer. Er komt ook geen stichting boven te hangen. Wat wel jammer is dat we de vergunning laat hebben gekregen, omdat er nog geen nieuw college was. Daardoor waren we laat met het boeken van de bands. Voor volgend jaar hoop ik dat er tijdig kan worden geboekt, zodat ik dan een blokkenschema met de optredens kan maken.”

De eigenaar van ‘De Stam’ is blij dat de Dolle Muziekdagen terug zijn in Winterswijk tijdens de bouwvakvakantie. “Hopelijk wordt het druk en gezellig, en zijn de deelnemende bedrijven na afloop tevreden. Dat is een mooie basis om er volgend jaar een nog beter vervolg aan te geven.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-07-21 14:52:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.