Asbest in stopverf huurwoningen De Miggelt: renovatie ligt al weken stil en Kitty heeft hard hoofd in herstel kozijnen en ramen”

– De onderhoudswerkzaamheden aan huurwoningen aan De Miggelt in Aalten liggen al weken stil. En nu zijn afgelopen maandag ‘eindelijk’ de steigers weggehaald zodat de buurt met dit mooie zomerse weer buiten kan zitten. Op last van de gemeente Aalten liggen sinds 11 mei de schilderwerkzaamheden stilgelegd. In de stopverf van de kozijnen zit asbest en er zit meer asbest in deze jaren’70-woningen, dat weten en de buurtbewoners en de gemeente Aalten al heel lang. Zolang er geen asbestdeeltjes vrijkomen bestaat er geen gevaar voor de gezondheid, maar zodra je oude stopverf gaat vervangen en de kozijnen schuurt, vormt dat wel een groot gevaar voor iedereen in de buurt.

“Gelukkig zijn de meeste steigers afgelopen maandag weggehaald. Ze kunnen toch niet eindeloos zonder dat er wat gebeurt, blijven staan. We willen graag buiten zitten met dit mooie zomerweer” zegt Kitty Mager van buurt De Miggelt bijna moedeloos.
Sinds eind april is verhuurder ERESM, een beleggingsmaatschappij uit Amsterdam, ‘eindelijk’ begonnen aan het achterstallig onderhoud aan een dertigtal huurwoningen. In plaats van nieuwe kozijnen met dubbelglas zoals die jaren geleden beloofd zijn, zijn schilders begonnen met het stoppen, schuren en en verven van de kozijnen. Kitty kijkt er gelaten naar. “Ze mogen niet schuren. De schilders wisten van niets. Je mag niet gaan schuren of stopverf lospeuteren als daar asbest in zit.”

Voor zover Kitty weet is er nog nooit iets aan renovatie of verduurzaming aan de woningen gedaan. Ze woont bijna twintig jaar in een huurwoning aan De Miggelt, die op enig moment door ERESM is overgenomen van wat bij de bouw in 1975 van het Pensioenfonds Landbouw was. Enkel glas, weinig isolatie, vocht en schimmelproblemen, rotte kozijnen, een lekkende badkamer waarvoor ‘ze’ de randen van de tegels en het bad hebben dichtgekit, zodat de lekkage erachter zit, vertelt Kitty. “Zo gaat ERESM met ons om. Ze rapporteren dat er iets aan de lekkage hebben gedaan en komen er dan gezien de huisvestingsregels en de verplichtingen die een verhuurder aan de huurder heeft mee weg. Zo gaat het al jaren. Je staat als huurder van een woning uit de vrije sector machteloos. Je bent nauwelijks beschermd.”

‘De kozijnen zijn zo rot als een mispel’

Verbeteringen afdwingen is niet eenvoudig omdat er juridisch onderscheid is tussen gebreken laten wegwerken of je woning laten verduurzamen. Daarbij verlopen de contacten met ERESM uiterst moeizaam. “Afspraken worden vergeten, ‘ze weten dan van niets’, zegt Kitty of ‘we worden niet teruggebeld’. Kitty heeft er dan ook een hard hoofd in of ERESM nog wat aan kozijnen en de ramen gaat doen. “Een deel van de bewoners hebben die zelf vervangen, maar wat de verhuurder doet met de woningen van huurders die dat niet hebben kunnen doen, is een grote vraag. We hopen dat ERESM nu wel overgaat tot vervanging van de kozijnen en dubbelglas. Want het is ons beloofd toen ik twintig jaar kwam wonen.”
‘ERESM moet nu wel actie gaan ondernemen, want de kozijnen zijn zo rot als een mispel’, aldus de reactie van buurtbewoners. Zij zitten in hetzelfde schuitje van gebreken en achterstallig onderhoud. Kitty is niet van plan om het erbij te laten zitten. “Linksom of rechtsom: ik blijf aanhouden.”

De Miggelt is een hof waarlangs midden tot eindjaren ’70 veertig woningen zijn gebouwd. – Foto: Eveline Zuurbier

‘Er zit meer asbest in deze woningen’

En er zit meer asbest in de woningen aan De Miggelt: in vloerplaten, kruipplaten en bij aftimmeringen in de woning, weet Kitty. “Ik heb anderhalf jaar met een gebroken asbestplaat bij de deur naar de kruipruimte gezeten voordat ze deze kwamen vervangen. Ik heb er vaak over gebeld, maar actie van ERESM bleef uit. Ik heb er stuk plastic overheen gelegd met daarover de deurmat. Er gingen weken, nee meer dan een jaar overheen voordat ze in april de gebroken plaat kwamen verwijderen. Dat gebeurde met mannen in maanpakken. Alles werd afgedekt. Kun je zien waar ik al die tijd aan blootgesteld ben.”

Direct daarna begonnen de onderhoudswerkzaamheden aan de kozijnen en de boeien van het dak, zonder te nemen veiligheidsmaatregelen en zonder een vergunning om de asbeststopverf te verwijderen. “Bellen met ERESM helpt niet meer, want zodra mijn telefoonlijntje binnenkomt, gaan daar alle rode lichtjes knipperen”, zegt Kitty met een grijns. Ze schakelde daarop het ministerie van Volksgezondheid in die me verwees naar de Arbeidsinspectie en de gemeente met in mijn achterhoofd dat de gemeente weinig kan doen, want zo gauw eigenaren van woningen voldoen aan bouwbesluiten kun je ze niet afdwingen iets aan een ‘beter en duurzamer wooncomfort’ te doen. Uiteindelijk heeft Bouw- en woningtoezicht van de gemeente de zaak bekeken en binnen een half uur lag het schilderen stil na onze melding.”

Voor het verwijderen van asbest is een vergunning nodig van de gemeente. ERESM dient zelf te onderzoeken hoe ze met de zaak verdergaat. In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente Aalten: “De opdrachtgever heeft daarop onderzoek laten uitvoeren en heeft naar aanleiding van de resultaten besloten om de werkzaamheden rondom de renovatie van de kozijnen direct te stoppen. Op basis van het onderzoek is besloten dat de werkzaamheden aan de boeiboorden en overstekken weer kunnen worden hervat. Gemeente Aalten zal er nu op toezien dat eventuele werkzaamheden aan de kozijnen pas plaats zullen vinden nadat er een vergunning is verleend.”

op het afgegraven speelterreintje is het nu weer veilig spelen. – Foto: Eveline Zuurbier

De asbestvondst heeft niets te maken met het speelterreintje

In maart van dit jaar waren op een speelterrein aan De Miggelt ook asbestdeeltjes gevonden door spelende kinderen. Zij waren aan het graven, toen ze op een laagje zand met asbestdeeltjes aantroffen. De gemeente zette daarop het speelterreintje in de wijk met rood-witte linten af. Inmiddels is het speelterrein afgegraven en is het klaar om opnieuw te worden ingericht. Gemeente Aalten verduidelijkt: “Beide asbestvondsten hebben niets met elkaar te maken”, maar zegt dat de herkomst van de asbestdeeltjes onbekend is.
Op verzoek van de buurt krijgt het grootste deel van het speelterrein een grasmat. Langs de weg komt een smalle rij struiken, om te voorkomen dat kinderen zo de weg op kunnen rennen. Deze nieuwe struiken en bomen worden in het najaar geplant. “Op het deel waar speeltoestellen worden geplaatst waar kinderen vanaf kunnen vallen, komt valzand toe. Daar komt dus geen gras.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-15 10:46:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.