Dit weekend ooievaars tellen: ‘Ze trekken niet meer naar het zuiden’

– Ooievaars trekken bijna niet meer naar het zuiden toe in de winter. Dat zal waarschijnlijk ook dit jaar het resultaat zijn van de wintertelling van ooievaars. STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow) roept op om dit weekend de dieren te tellen.

Er zijn op dit moment veel ooievaars in Nederland. Het gaat goed met ze”, vertelt Monique van den Broek van STORK in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman. “Maar voorheen trokken ze naar het zuiden in de winter, omdat er dan moeilijker voedsel te vinden is. Maar sinds een jaar of twintig gebeurt dat steeds minder.”

Voedsel

Dit komt natuurlijk door de opwarming van de aarde. “Er is genoeg voedsel te vinden voor ze. Uit de laatste tellingen blijkt ook dat ze in de buurt van hun nest blijven. En in tegenstelling tot sommige andere vogels, besluiten ze bij vorst niet om alsnog te vertrekken. Ook dan blijven ze hier.”

Tijdens de ooievaarstelling wordt gevraagd om te beesten te tellen en het door te geven via www.waarnemingen.nl. “Er zijn veel ooievaarsnesten in de regio. Ze zijn ook rond de grote rivieren te vinden”, tipt Van den Broek aan de tellers.

Jesse Sprikkelman spreekt met Monique van den Broek.

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2023-01-14 08:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.