Dit was de zondag van de Zwarte Cross

– Met nog meer bezoekers dan vrijdag en ietwat meer op zaterdag was zondag drukker dan ooit. De laatste dag van de Zwarte Cross-vierdaagse blijkt voor de meerdaagse bezoekers een fantastische afsluiting van een heel bijzonder goed Zwarte Cross weekend. En het is pas halverwege de dag.

De omvang van het totale terrein is uitgestrekt: 160 hectare groot, bestaande uit een festivalterrein, een camping voor 32.000 bezoekers, de crossbaan, backstage, parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Voor dummies: je loopt dus zomaar bijvoorbeeld niet in vijf minuten, naar de megatent als je van de crossbaan komt. En zeker niet wanneer er op de zondag meer dan 75.000 mensen op het terrein zijn.

Het terrein van de Dansvloer is één weiland groot. – Foto: Herbert Groot Wassink

Uitstekend festivalweer kenmerkte deze editie van de Zwarte Cross. Een pittige bui deerde de niet. De band The Opposite maakte er zelfs dankbaar gebruik van toen op de zaterdagavond de regen met bakken naar beneden kwam. Dansen in de regen.

De Reggaeweide. – Foto: Herbert Groot Wassink

Overgaand naar de zondag is in de reggae-weide de zomer doorgebroken. Relaxte Caribische klanken je tegemoet komen. Het pure vakantiegevoel om tot je te nemen en waar vervolgens de Zwarte Cross-blijheid in je lichaam stroomt. Met het zand tussen je voeten, voelden het net als een vakantiedag op het strand. Op naar Playa Gasolina en Exoticana!

Foodtrucks en pop-up terrasjes aan het strand van Playa Gasolina – Foto: Herbert Groot Wassink

Playa Gasolina en Exoticana

Bevangen door de zomervrolijkheid zwemmen hier mensen tijdens een bui in het meertje. Rondom dit strandleven op Playa Gasolina is de muziektent Exoticana gebouwd en staan foodtrucks in een cirkel opgesteld waar je van zuiveldrankjes tot aan poffertjes en een lekkere ijskoffie kan verkrijgen. “Het is vakantie hier en wij willen nog lang niet naar ‘huus’ toe”, zegt een groep Brabantse festivalgangers.” Op de zondagavond 20.00 uur worden nog steeds munten uit de apparaten ‘getapt’.

Goldband is de laatste traktatie op het Hoofdveld van de Zwarte Cross. – Foto: Herbert Groot Wassink

Goldband dé afsluiter op Hoofdpodium

Bij Bløf stond het veld bij het hoofpodium al tjokvol, maar bij de Goldband lijkt het nog voller dan vol te zijn. Het nummer Noodgeval opent de kelen. Het hele veld zingt en swingt mee. Goldband is een vrij nieuwe band uit Zuid-Holland die veel succes heeft en ook een nummer heeft dat ging en gaat over Scheveningen, dit verklapte al waar ze vandaan komen: ‘oh ooh Den Haag’.

De Zwarte Cross is volgend jaar één dag extra. – Foto: Herbert Groot Wassink

Geschreven door Herbert Groot Wassink op 2023-07-24 08:40:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.