Dinxperlo’s marktplein wordt groen centrumpark

– Tien jaar geleden woelde al een wens van Dinxperlose ondernemers voor een supermarkt op de plek waar voorheen basisschool De Wegwijzer stond om de loop naar het centrum van Dinxperlo te verbeteren. Zoals het vaak gaat met kleine veranderingen of verbouwingen in eigen huis, zagen gemeentebestuurders en de inwoners met hun, dat Dinxperlo veel meer nodig had voor de leefbaarheid van het centrum dan een supermarktverplaatsing. Het hele hart van het dorp is aan vernieuwing toe.

Een decennium later staat burgemeester Stapelkamp deze week met de twee wethouders Kok en Grote met de laarzen aan en helm op de bouw van een megaoperatie in de Raadhuisstraat waar De Wegwijzer stond. Niek Nijhof van de gemeente en Gertjan Sikking van aannemer Dusseldorp Infra leggen uit hoe de centrumvernieuwing wordt aangepakt. Shovels nemen de straat onder handen. De laanbomen zijn met een lattenscherm beschermd tegen de robuuste werkzaamheden die daar plaatsvinden. De boomwortels hebben de stoep omhoog gedrukt. Wanneer deze kant van het centrum klaar hebben de boomwortels in opgehoogde groenstroken de ruimte krijgen wat ze nu tekortkomen.

Burgemeester Stapelkamp met de wethouders Groters en Kok krijgen uitleg van de projectleiders Niek Nijhof en Jertjan Sikking. Ze staan op de plek waar het krattenveld ondergronds wordt aangelegd. – Foto: Eveline Zuurbier

Klimaatvriendelijk, klinkt het overal. Met het hergebruik van stoepranden van het marktplein (Prins Clausplein) dat straks, als die omgeving klaar is, ondergronds een krattenveld heeft. Dat dient als waterbuffer. Een ingenieus pompsysteem voorziet de bomen- en plantenborders van water. Én de fontein met bedriegertjes. Behalve voor de sier zijn deze er voor de verkoeling van het centrum. Het plein zal in het voorjaar 2025 veranderd zijn in een centraal park waar kooplieden de weekmarkt kunnen houden, dorpsevenementen plaatsvinden de een festivalsfeer daarbij cadeau krijgen. De openbare LED-verlichting dikken de gewenste sfeer aan. Oprechte lichtkunst waar lampenkappen op armaturen de geborgenheid geven van een huiskamer. Een breed pad door het midden, zitplaatsen langs plantenborders en gras met bloeiende kruidenmengsels die stevig genoeg zijn voor activiteiten op deze kamervloer. Want dát moet het uitstralen: de huiskamer van Dinxperlo, waar mensen blij van worden, is het verhaal deze dag.

Fossielvrij, olifantengras, geluiddempende omheining

Tien miljoen euro heeft gemeente Aalten ervoor uitgetrokken. Volgens wethouder Ted Kok het grootste bedrag dat Aalten ooit heeft uitgegeven voor een project en waar Kok met trots meldt: “Geen weerstand gekregen. Ik heb alleen maar applaus gehoord. We zijn blij dat we daadwerkelijk aan de gang zijn.” De nieuwe parkeerplaats tegenover de Aldi aan de Wilhelminastraat is al eerste gereed gemaakt. Een oud huis moest ervoor wijken. De 72 parkeerplaatsen maken later in het omvangrijke bouwproces het Prins Clausplein definitief autovrij. Saillante details voor de parkeerplaats: geen fossiel bindmiddel in de asfaltrijbaan maar olifantengras, parkeren op waterdoorlatende grasbetontegels en een geluiddempende schutting met gevlochten kokos. Alles is vanaf het begin tot eind duurzaam bedacht en goed voor de omgeving.

“Ik was in Valencia, maar Dinxperlo is mooier”

Verbinding met Süderwick, samenwerking met gemeente Bocholt

Wethouder van Duurzaamheid en Klimaat Erik Groters over de aanpak: “Ik was in Valencia, maar Dinxperlo is mooier.” De marktomgeving, de Raadhuisstraat en de Wilhelminstraat zijn niet het enige. Voor die miljoenen worden de ontsluitingsstraat van het centrum de Allee aangepast en de Heelweg nieuw ingericht met de bedoeling aansluiting te maken met het centrum van het Duitse Süderwick dat aan het Dinxperse centrum ligt. “Het centrum verbinden we zo met de Heelweg en de grens.” Een vertegenwoordiging uit de gemeente Bocholt neemt daarom deze dag ook deel aan het bezoek van de werkzaamheden in Dinxperlo. Alissa Rötker van de Stadtplanung Bocholt: “Wij zijn nog niet zo ver. In Nederland gaat het sneller, bij ons geeft het meer bureaucratie.” Rötker legt dat de aanbesteding aanstaande is. In hoeverre de vernieuwing aan Duitse zijde ook klimaatbestendig wordt, hangt af van het bureau dat bij de inschrijving uitgekozen wordt. “We trekken op met de gemeente Aalten, maar waar we op meerdere vlakken tegenaan lopen is dat niet alles volgens Duits systeem kan. We hebben elkaar nodig om dat op te lossen en zaken voor de grensstreek open te breken.”

Aan Nederlandse zijde hebben de projectleiders een Duitse cursus en aan de Bocholtse zijde is de gemeente al langer bezig met Nederlands leren voor verregaande grensoverschrijdende samenwerking. In Dinxperlo ligt een gezamenlijke geschiedenis dat op de Heelweg waar middenover de landsgrens ligt, tot uitdrukking gaat komen. Hoe dat er precies gaat uitzien, zijn aan beide zijden van de grens nog overleggen.

Dinxperloërs op de hoogte houden met De Bouwapp

Voor het Dinxperse project worden eerst de centrumstraten om de kerk aangepakt en volgend jaar zomer het Prins Clausplein. In 2025 zullen de Allee en de Heelweg volgen. Al het materiaal dat vrijkomt wordt hergebruikt. Enkele bomen worden verplaatst. Ted Kok: “Dinxperloërs zullen de komende twee jaar overlast ervaren, maar alles blijft bereikbaar.” Hij wijst naar het bouwbord waarop een QR-code staat afgebeeld. Daarmee download je de Bouwapp waarop Dussedorp, de gemeente en ondernemers inwoners informeren. Inmiddels gebruiken 500 mensen de app. De betrokkenheid van de Dinxperloërs is in aanloop van het project heel groot geweest, verhaalt Kok.

Senioren krijgen in de samenstelling van de bevolking de overhand en in overleg met het plaatselijke verzorgingshuis van Careaz Dr. Jenny worden in de loop naar het centrum meer rustplaatsen geplaatst worden.

Geen wensen afgevallen

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Er zijn geen wensen afgevallen, alles is organisch verlopen. Iedereen was het erover eens dat het centrum van het dorp aan vernieuwing toe was. Het was aan alle kanten te merken.” Hij voegt eraan toe: “Dinxperlo is in de oorlog platgegooid en in de jaren ’50 opgebouwd. Die inrichting klopt niet meer met wat nu nodig is voor de leefbaarheid. We zijn nu bijna opnieuw bezig met het opbouwen van een nieuw centrum, zoveel gebeurt er. Voor de panden in het centrum bestaat een gevelsubsidie waarmee eigenaren kunnen aansluiten op het mooier maken van het centrum. Alles heeft zo de verbinding met het centrumhart”, zegt Stapelkamp. En de supermarkt? Jumbo gaat wanneer de handtekeningen zijn gezet in het verlengde pad waar eens basisschool De Wegwijzer stond naar de Weversstraat. Burgemeester Stapelkamp: “Wat we hier doen is, we bouwen een heel nieuw dorp op!”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-02 10:42:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.