Maria Driessen geeft kunstgeschiedeniscursus over ‘Heimat’ in Museum Villa Mondriaan

– In dit jubileumjaar blikt Villa Mondriaan vooruit op de toekomst van de moderne en hedendaagse kunst. Zes jonge kunstenaars reflecteren in de tentoonstelling ‘HEIMAT | Jong en Veelbelovend’ op het thema ‘geboortegrond’ en het erfgoed van Mondriaan. In de jaarlijkse kunstgeschiedeniscursus kijken we ook terug naar de geschiedenis van dit onderwerp: dit jaar belicht Maria Driessen de complexiteit van het thema Heimat elke week vanuit een ander standpunt.

De strijd van Nederland tegen de Spanjaarden, het nationale volkslied of de toenemende interesse voor de werken van Rembrandt: het thema Heimat kan ook politiek worden benaderd. Zo is er in de 19e eeuw sprake van een groeiend nationalisme in veel Europese landen. Men kijkt naar het eigen verleden en poetst dat op om groter en belangrijker te zijn. In Nederland zie je dat in deze periode de belangstelling voor de schilders uit de 17e eeuw enorm toeneemt en het Nederlandse volkslied ontstaat. Taferelen uit het verleden, zoals de Tachtigjarige Oorlog, worden onderwerp van schilderijen. Om de eigen ideologie te ondersteunen, gebruiken totalitaire regimes in de 20e eeuw kunst en erfgoed. Doe dit jaar ook mee en kom thuis als echte kunsthistoricus!

De cursus vindt vier weken lang plaats op dinsdagavond van 19:30-21:30 uur. De dinsdagen zijn 7 november, 14 november, 21 november en 28 november 2023. Meer informatie is te vinden op de website van Villa Mondriaan.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-11-02 11:20:28


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.