Diabetespatiënt Dennis gaat ‘engel’ die zijn leven redde op N18 bedanken

– De 43-jarige Dennis Stoelhorst uit Enschede heeft maandagmiddag een engeltje op zijn schouder gehad toen hij op de N18 tussen Eibergen en Groenlo door een andere automobilist tot stoppen is gebracht. De Enschedeër werd slingerend in zijn auto gezien door andere weggebruikers. Binnenkort gaat hij zijn redder in nood bedanken.

“Ik ben diabetespatiënt en had eerder die middag een afspraak bij het MST ziekenhuis in Enschede”, vertelt Dennis. Na die afspraak is hij weggereden vanaf het ziekenhuis en bij toeval terecht gekomen op de N18. “Ik kan mij daar echt niks meer van herinneren”, zegt Dennis.

“Vanaf het moment dat ik ben vertrokken in Enschede tot het moment dat ik in Groenlo in de auto tot stilstand ben gebracht ben ik kwijt. Ik heb echt twee engeltjes op mijn schouders gehad, want dit had heel anders kunnen aflopen.”

Hypo is oorzaak

Achteraf blijkt dat Dennis onderweg een hypo heeft gehad. “Daarbij daalt je bloedsuikerspiegel erg snel en je kan minder goed nadenken”, zegt een diabetesverpleegkundige van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Een hypoglycemie is te merken aan bijvoorbeeld tintelingen in de lippen, moe, een hongergevoel, transpireren of bleek zien. De verschijnselen kunnen per persoon heel verschillend zijn. “Maar als mensen alleen op pad zijn en ze voelen de hypo niet aan komen en hebben geen sensor die een alarm geeft, dan is zelf ingrijpen lastig”, aldus de diabetesverpleegkundige.

Een groot raadsel

“Mijn diabetesverpleegkundige in Enschede heeft niets aan mij gemerkt toen ik daar ben vertrokken”, vertelt Dennis. Hoe hij daarna op de N18 bij Groenlo terecht is gekomen, blijft één groot raadsel.

“Ik ben chauffeur van beroep en bezorg postpakketten. Daarbij ben ik ook wel eens over de N18 gereden, maar dat kan wel een halfjaar geleden zijn geweest. Een hypo als deze heb ik ook nog nooit meegemaakt”, aldus Dennis.

Geheugenverlies komt vaker voor

De diabetesverpleegkundige heeft vaker gehoord dat diabetespatiënten zich bepaalde momenten niet meer kunnen herinneren. “Ik heb een patiënt gehad die drie keer langs zijn eigen huis is gereden zonder dat hij het heeft opgemerkt. Zijn vrouw zag hem langs komen, maar de patiënt wist zich niets te herinneren.”

De diabetesverpleegkundige heeft een aantal adviezen bij het zien van een hypo. “Het is goed om frequent je bloedsuikers te meten of de alarmfunctie te gebruiken van de huidige sensoren. Die kunnen je waarschuwen bij te lage en te hoge bloedsuikers, zodat je tijdig kunt ingrijpen en snelle koolhydraten tot je kunt nemen.”

“Als iemand niet meer aanspreekbaar is, kun je beter een ambulance bellen”, aldus de diabetesverpleegkundige. “Die kan via een infuus snel glucose toedienen.”

Redder bedanken

Nadat Dennis door een automobilist werd ingehaald is deze langzamer gaan rijden om hem tot stilstand te brengen. Daarna kreeg hij van deze man een energiereep aangereikt en ging het snel beter. Nadat hij een aantal dagen niet wist wie zijn ‘reddende engel’ was, hebben ze elkaar vrijdag toch gevonden. “Hij gaat mij vanavond bellen.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-05-12 14:00:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.