Deze Gelderse broers zaaien met een nieuwe machine kruidenrijk grasland in

– Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water vast. Gelderse melkveehouders kunnen voor de grasmengsels al een paar jaar subsidie krijgen. En de ideale manier van inzaaien is er dankzij een nieuwe machine nu ook. Twee broers uit Ede rijden er de hele provincie mee door.

Deze week zijn ze met de machine aan het werk op een perceel in De Heurne, vlakbij Aalten. Anderhalf uur hebben ze er over gereden om met de trekker vanuit de Gelderse Vallei naar de Achterhoek te komen. “Als er wordt betaald voor de transportkosten hebben we dat er graag voor over”, zegt Dennis Minnen.

‘Contact met vaste grond’

Dennis legt uit hoe de machine precies werkt: “De zaden worden 1,5 centimeter onder de graszode geplaatst”, vertelt Minnen. “Daardoor heeft het zaad meteen contact met vaste grond en kan het meteen gaan wortelen.”

Een normale zaaimachine snijdt ook door de grond met een schijf, maar dan in een andere vorm. “Meestal in een V-vorm”, zegt Minnen. “Als er dan een droge periode komt, blijft het zaad open en bloot liggen en kan het verdrogen. Bij ons systeem snijden we wat dieper.”

Achterop de zaaimachine zit de grote schijf die een snee in de grond maakt. “Door het grote loopwiel dat erachter zit worden de zoden weer dichtgedrukt”, zegt Minnen. “

Fijn doseren

De machine kent vier verschillende tanks. “Twee tanks voor fijne zaden en twee voor grove zaden”, vertelt Minnen. “Daardoor kunnen we heel fijn doseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra ‘rode klaver’ in het perceel aanbrengen als daarom wordt gevraagd.”

Minnen heeft de eerste machine in Nederland die op deze manier het grasland kan inzaaien. “We pakken alles aan en rijden er mee door de hele provincie. Mensen vinden het interessant wat we doen, omdat het een nieuwe machine is. Dat willen we graag verder uitbreiden”, zegt Minnen.

Nieuwe campagne

Vanaf vorige week krijgen melkveehouders weer korting op kruidenrijke grasmengels. Daarmee besparen boeren op kunstmest en gewasbeschermers. In Gelderland werden tot nu toe al meer dan 700 hectare kruidenrijk gerealiseerd.

De provincie is net een nieuwe campagne gestart, zodat meer boeren dankzij een donatie korting kunnen krijgen op duurdere grasmengsels.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2023-09-06 17:25:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.