Deze 8 zaken wil je zeker niet missen op de Zwarte Cross

– Donderdag begint de Zwarte Cross. Met 33 podia, 1.000 theaterartiesten en meer dan 150 bands uit binnen- en buitenland is er als festivalbezoeker op de Zwarte Cross genoeg te beleven. Wij geven je alvast acht tips die je zeker niet mag missen op het Achterhoekse festival.

1. Muziek

Naast de cross, theater en de sfeer op het festival kom je natuurlijk voor de muziek naar de Zwarte Cross. Zo kun je bijvoorbeeld genieten van een aantal internationale acts zoals Eagles of Death Metal, Bastille, Wolfmother en de Belgische rockband Triggerfinger.

Het hoofdpodium van de Zwarte Cross – Foto: Omroep Gelderland

Maar ook artiesten van eigen bodem zoals Rondé, Son Mieux, Goldband, BLØF, Miss Montreal en The Opposites zijn te zien op het hoofdpodium van de Zwarte Cross.

2. Achterhoekse Pubquiz

‘Meen ie dat ie alles van den Achterhook afwet?’ Oftewel denk jij alles van de Achterhoek te weten? Dat kun je op vrijdag en zaterdagmiddag tussen 15.45 en 16.15 uur testen in Theatro Obscura op de Theaterweide. In een half uur krijg je allerlei vragen op je afgevuurd tijdens de enig echte Achterhoekse Pubquiz. En de winnaar ‘krig ’n echten Achterhooksen pries!

3. Jodelahiti

Wil jij je alvast voorbereiden op het Oktoberfest? Doe dan op de zondagmiddag mee aan de jodelworkshop. Aan de hand van de beproefde ‘drei mahl L-methode’ maakt Gaby iedereen enthousiast voor deze moeilijke maar openbare zangtechniek. Alleen al het naar elkaar kijken en luisteren werkt op de lachspieren.

4. Hoe gaat het met Tante Rikie

Tijdens een Uitzwaaigala en defilé nam Tante Rikie vorig jaar afscheid als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. Is ze in een zwart gat terecht gekomen? En wat doet een koninklijke onderscheiding met haar?

Tante Rikie kreeg vandaag een lintje – Foto: Omroep Gelderland

In ‘Hoe gaat het met Tante Rikie’ kun je alle vragen aan haar stellen en is er ruimte voor cadeaus en lofzangen. Je vindt haar op zaterdagmiddag tussen 17.15 en 17.45 uur in de Theatertent.

5. Gitarencoalitie

Loopt één van onze nieuwe ministers rond op de Zwarte Cross? Voor de zesde keer maken Tweede Kamerleden Peter Kwint en Lisa Westerveld samen met de gitarencoalitie café Harder onveilig. Van metal tot punk tot hardcore, van links tot rechts en alles ertussen, beuken zullen ze.

6. Hoe melkkoeien leren en hoe koeien groeten

Altijd al willen weten hoe slim een koe is en hoe ze met elkaar communiceren? Leonie Cornips is als taalkundig onderzoeker verbonden aan de universiteit van Maastricht.

Koeien in een wei bij Barneveld. – Foto: Omroep Gelderland

De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar kalveren. Welke geluiden maken ze, wanneer en waarom en hoe leren ze dit? Kom dan op vrijdagmiddag naar Theatro Obscura.

7. Blij tanken

Even klaar met de drukte op het festival en het geluid op de crossbaan? Kom dan chillen op Playa Exoticana. Bij het Blijtankstation vul je jouw positiviteit weer aan. Zet de koptelefoon op en laat je blij maken met complimenten, aanmoedigingen en levensadviezen.

8. De gillende keukenprins

Hij is als enige op de wereld in het bezit van een ‘Keukenorgeldrumgestel’. Oftewel koken, orgel spelen en drummen tegelijk. In zijn voorstelling van een klein half uur draait het allemaal om het bakken van één pannenkoek.

Show van de Gillende Keukenprins – Foto: Gillende Keukenprins

De ingrediënten vliegen in het rond op vers beukende muziek. Hij is het hele weekend te vinden op het buitenpodium op de theaterweide.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-16 12:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.