De tienduizendste rit Automaatje in en rond Winterswijk is een feit

– Onafhankelijk van elkaar attendeerden André van Kuppevelt en Ida Meerdink in 2018 de WUh op het project ANWB Automaatje. Na een voorbereidingstijd van een half jaar werd op 14 februari 2019 ANWB Automaatje Winterswijk gestart. Het was die dag dat André van Kuppevelt mevrouw Lodder, ter gelegenheid van de opening van Automaatje Winterswijk, thuis ophaalde en haar naar de WUh aan de Torenstraat bracht. Vier jaar naar dato werd op donderdag de 2e februari de 10.000e rit uitgevoerd.

Het was Ursela Rengelink die mevrouw te Morsche naar haar wekelijkse gymles bij Boogie Woogie bracht. Mevrouw te Morsche maakt wekelijks van ANWB Automaatje gebruik. Zij wordt dan door een vrijwilliger naar haar gymles gebracht. Anderhalf uur later wordt mevrouw Te Morsche dan weer bij Boogie Woogie opgehaald en naar huis gebracht. Zonder Automaatje zou haar wekelijkse gymuitje niet mogelijk zijn. De vrijwilligers van Automaatje zorgen er zo voor dat minder mobiele inwoners maatschappelijk actief kunnen blijven.

Ursela Rengelink is één van de vijftig chauffeurs die dagelijks voor Automaatje klaar staan. Het betreft allerlei ritten, zoals mevrouw te Morsche, een rit naar een maatschappelijke activiteit, maar het kan ook een rit naar de dokter, het SKB-ziekenhuis of een rit voor een familiebezoek zijn. In principe wordt, onder voorwaarde dat er een chauffeur gevonden kan worden, elke rit door de coördinatoren geaccepteerd. Het bijzondere van Automaatje is ook het feit dat een vrijwillige chauffeur zelf bepaalt wanneer jij of zij beschikbaar is. Chauffeurs geven zelf hun beschikbaarheid op. Automaatje is geen taxi.

Het woord Automaatje bestaat uit twee woorden. Auto en Maatje. Met de klemtoon op Maatje. Een vrijwilliger is meer dan een chauffeur. Hij is een maatje en fungeert ook vaak als praatpaal voor de gebruiker. Aanstaande deelnemers worden thuis bezocht waarbij een deskundige vrijwilliger beoordeelt of hij of zij voor Automaatje in aanmerking komt. Daarna wordt men ingeschreven en kunnen mensen van deze bijzondere vorm van zorgen voor elkaar gebruik maken. Meer info over Automaatje via automaatje@wuhwinterswijk.nl of bellen met 0543-200 026 kan ook.

Woensdag 15 februari wordt het heugelijke feit van deze 10.000e rit gevierd. Burgemeester Joris Bengevoord zal die dag de eerste gebruiker van Automaatje, mevrouw Lodder, thuis ophalen en haar naar de feestelijke bijeenkomst bij Boogie Woogie brengen.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-06 16:48:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.