De Nederlands-Molukse band Massada met Winterswijkse roots viert vijftigjarig bestaan

– Massada gaat hun vijftigjarige bestaan vieren met een grote tour. De Nederlands-Molukse band met leden Nippy Noya en Julian Souisa die hun roots hebben in Winterswijk, brengt voor dit grote feest een boek uit met titel Astaganaga. Vertaald van het Maleis naar het Nederlands betekent dat: ‘Oh, mijn god’. De presentatie van het boek is zondag 12 maart tijdens een live-concert van Massada in Theater Zuidplein in Rotterdam

Massada boekte eindjaren ’70 en beginjaren ’80 grote successen. In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum Astaganaga met de hitsingles Dansa en Latin Dance. De bekendste hit is Sajang é die de nummer 1 positie bereikte in de Nederlandse hitparades. Het is de hit waarmee Massada doorbrak bij het grote publiek. De hitsong Latin Dance komt jaarlijks terug in de lijsten van zomerhits. De klanken van Massada zijn latin-rock. Massada wordt vaak vergeleken met Santana, maar zoals bandleider Johnny Manuhutu vaak zegt: “Hoezeer men ook Latin klanken hoort in onze muziek, wij zijn een Molukse groep en wat wij spelen is Moluks, herkenbaar aan de tifaslag. Die slag is heel belangrijk. Het instrument werd gebruikt in de kampongs om mensen op te roepen te gaan werken in de weverijen. Op onze lp-hoezen staat de tifa afgebeeld als uiting van de Molukse cultuur.” Over de oprichting van Massada zegt hij: “De oprichting van Massada was een vlucht naar erkenning van ons verleden”, doelend op het Molukse kwestie.

Afgelopen zomer gaf Massada een concert in Winterswijk. Dat zou in het openluchttheater gebeuren, maar werd vanwege het slechte weer op het laatst verplaatst naar Zaal De Eendracht in Meddo. De molukse gemeenschap in Winterswijk keek uit naar dit concert.

Tot de vaste bezetting van Massada behoort de Winterswijkse meesterpercussionist Nippy Noya (76). Voorafgaand aan het optreden in Winterswijk zei hij: “Optreden is waar je mee opgroeit en wordt beïnvloed.” Ritme zit in me, dat hoef je niet te leren. Dat is the grove dat in ons DNA zit.” Net als bandleider Johnny heeft hij nooit muziekles gehad en kan hij geen noten lezen. In de Schattenberg (voorheen Westerbork waar in 1950 KNIL militairen met hun gezinnen arriveerden) begon Nippy op emmers te trommelen en op Kamp Vosseveld in Winterswijk is hij zich als 16-jarige echt gaan interesseren voor de muziek wat tot een internationale muziekcarrière leidde om naar eigen zeggen brood te verdienen voor zijn gezin. “Ik ben de enige binnen Massada die kinderen heeft. Elke keer als ik weer terugkeer van internationale optredens met andere bands, dan is er een plaats voor mij vrij in Massada.”

Gitarist Julian Souisa in het midden van de foto tijdens het optreden in Meddo. – Foto: 1Achterhoek

De in Utrecht wonende bandlid Julian Souisa (52) vertelde uit te kijken naar het optreden in Winterswijk. Hij is dan door bandleider Johnny Manuhutu gevraagd om bij Massada te spelen en maakt sinds drie jaar deel uit van de band. “Het is dorp waar ik ben geboren en ben opgegroeid. Voor mij zijn het de verhalen van de band die mij de drive geven. Het is een iconische band. Mijn eerste liedje wat ik op mijn gitaar leerde spelen was Arumbai. Ik was 7 jaar en dat was de enige lp die mijn ouders thuis bezaten. En nu sta ik naast Rudy Queljoe, dé gitarist die het op de die lp speelde, op het podium in Winterswijk. Voor mij wordt het optreden heel speciaal.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-19 19:37:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.