Dankzij deze podiumbouwers staat de Zwarte Cross als een huis

– De evenementenbranche staat onder hoge druk vanwege materieel- en personeelstekort. Hoe anders is dat bij de Zwarte Cross. Daar heeft podiumbouwer Interstage naar eigen zeggen alles op de rit staan.

Volgens podiumbouwer Juri van Pul hebben ze verschillende maatregelen genomen om problemen te voorkomen. “Normaal gesproken doen we veel evenementen naast elkaar, maar dit jaar hebben we alles afgezegd. Behalve de Zwarte Cross en Concert at Sea. Ook doen we geen nachtklussen of last minute projecten meer.”

75 procent van de vakmensen kwijt

Naast het afzeggen van projecten is ook de planning al veel eerder dichtgetimmerd: “We zijn in oktober 2021 al begonnen met het zoeken en vastleggen van vakmensen. Normaal gesproken zouden we dit pas in maart 2022 doen”, aldus Van Pul.

Dat dat geen onverstandige keuze is geweest, beaamt Willem Westermann van de vereniging Evenementenmakers. “De evenementensector is door de coronacrisis 75 procent van haar vakmensen kwijt geraakt. Het is voor iedereen een grote uitdaging om dit tekort weer aan te vullen.”

Gelukkig ziet Van Pul dat toch veel vakmensen weer terugkeren: “Freelancers zijn tijdens corona bijvoorbeeld de steigerbouw ingegaan. Maar we zien nu dat een deel hiervan weer terugkomt. Nu het festivalseizoen is begonnen begint het toch te jeuken.”

Honderd constructies

Van Pul en zijn ploeg bouwen meer dan honderd constructies op de Zwarte Cross, waar het feest volgende week donderdag losbarst. Het merendeel zijn gewone lichttorens, maar er zitten ook ingewikkelde constructies tussen die uniek zijn in de festivalwereld. Denk hierbij aan de podia waarbij crossmotors door de lucht over de band vliegen.

Volgens podiumbouwer René Welschen heeft deze editie sowieso een extra lading:

Ondanks de zware periode, heeft de coronacrisis volgens Willem Westermann ook een positief effect op de evenementenbranche gehad: “Je ziet dat bedrijven onderling veel beter zijn gaan samenwerken, in plaats van dat iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten. De crisis heeft ons laten inzien dat we samen sterker staan dan alleen, dat je elkaar nodig hebt. Dat is een goed gevoel om vast te houden.”

Ook Van Pul ziet de andere kant van de medaille: “Er heerst een saamhorigheidsgevoel, alles verloopt soepel en we helpen elkaar uit de brand. Helemaal bij een evenement als de Zwarte Cross, wat zo groot is. Maar als alles eenmaal draait blijft dat een bijzonder moment.”

Zie ook:

Geschreven door Sterre Schout, Omroep Gelderland op 2022-07-08 17:05:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.