Daar hangt een paard in de lucht

– Automobilisten die vanaf eind volgende week over de weg tussen Lochem en Borculo rijden, worden getrakteerd met zicht op het nieuwe kunstwerk ‘Praotvolk’. De zes beelden van inwoners uit de regio zijn van beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij en gemaakt van cortenstaal. Vandaag zijn ze langs de weg geplaatst.

Het is koud en stil langs de Nettelhorsterweg – de weg die de snelweg A1 via Lochem met de Achterhoek verbindt. Een vreemde gewaarwording als je weet dat hier normaalgesproken duizenden auto’s per dag rijden.

Springhengst Verdi verdient een plek

De weg is de afgelopen maanden veiliger gemaakt. En de weg is niet klaar zonder de kunstwerken van Mirjan. “We zijn vanochtend op tijd begonnen”, vertelt ze. “In de werkplaats in Eibergen waar de kunstwerken gemaakt zijn, zijn ze opgeladen en daarna zijn we naar de Nettelhorstweg gereden.” Het plaatsen lijkt een fluitje van een cent: “Het verloopt inderdaad allemaal heel voorspoedig.”

Bekende inwoner van Geesteren Wily Erinkveld en haan en hen van de Geesterense kerktoren staan al op hun plek. Het is nu de beurt aan paard Verdi: “Verdi is een paard van Team Nijhof, hier om de hoek”, vertelt Mirjan. “Springhengst Verdi heeft voor miljoenen bij elkaar gesprongen. Hij is één van de beste springpaarden van de wereld.” Hij geniet nu van zijn rust, maar zijn zaad wordt nog steeds verspreid en daarom zorgt hij voor tal van nakomelingen.”

Bekende inwoner Wily staat ook als kunstwerk langs de weg. – Foto: Mirjan Koldeweij

‘Wat gaaf!’

Verdi ligt plat op de vrachtauto en wordt langzaam in de lucht getild. “Wat gaaf”, zegt één van de buren. Want hoewel er geen automobilisten voorbijrazen, hebben deze werkzaamheden toch toeschouwers. Met hun telefoons maken een paar buurtbewoners foto’s van het tafereel. “Het is ook heel mooi dat het paard hier komt te staan en niet de koe, want wij hebben hier ook paarden”, lacht een buurvrouw.

Terwijl de buren toekijken hangt Verdi inmiddels aan kabels in de lucht. Mirjan geeft aanwijzingen en als Verdi op zijn plek staat is het vastzetten en op naar de volgende. Koe Mina, Annie en Livia moeten nog geplaatst worden, maar Mirjan is nu al heel blij: “Mooi hè”, zegt ze. “Ik ben heel benieuwd hoe het eruit ziet als de weg straks weer open gaat en je er voorbij kunt rijden.”

Werkzaamheden volgende week klaar

Op dit moment worden de laatste punten op de i gezet wat betreft de wegwerkzaamheden. Door de regen van de afgelopen tijd zijn de werkzaamheden iets uitgelopen. Op 5 december worden de beelden van Koldeweij onthuld en een paar dagen later, op vrijdag 8 december gaat de weg weer open.

De nieuwe situatie op de Nettelhorsterweg. – Foto: Gemeente Lochem

De afgelopen maanden is de weg veiliger gemaakt. Zo is de kruising met de Goorseweg veranderd, zijn er drie bruggen over de Nettelhorsterlaak aangelegd en is er een veiligere fietsoversteek gemaakt. Deze weg heet niet voor niets ook Slimme weg. Er is namelijk ook veel aandacht voor duurzaamheid en de gezondheid van de inwoners.

Hans Leeflang van de initiatiefgroep ‘De slimste weg’ legde eerder aan Omroep Gelderland uit hoe de weg gezonder kan worden voor aanwonenden: “Als je kijkt naar bijvoorbeeld gezondheid dan wordt er iets gedaan aan het verminderen van fijnstof en geluidsoverlast.

De wishwall langs de kant van de weg. – Foto: Omroep Gelderland

Zo is er een zogenoemde wishwall aangelegd. Die is bedacht door de universiteit van Twente. Het is een constructie van beton en staal die geluid afbuigt. Daardoor is het voor de aanwonenden aanzienlijk stiller.” En dat kunnen de bewoners beamen: “Ik weet het, er rijdt nog niet zoveel verkeer”, zegt een buurman. “Maar het werkt echt! Het is zoveel stiller.”

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2023-11-30 18:13:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.