23 overtredingen bij controle afvalstoftransport Winterswijk

– Met speciale apparatuur, drones en een hele batterij aan inspecteurs hield de Inspectie Leefomgeving en Transport donderdag een grote controle in Winterswijk. Een zogeheten hotspotactie waarbij onder meer vrachtwagens gecontroleerd werden op het vervoer van afvalstoffen.

Daar gaat namelijk nog wel eens wat mis. Dan wordt bijvoorbeeld afval vervoerd dat helemaal niet vervoerd mag worden of worden andere milieuregels overtreden. De inspectiedienst probeert vaker onaangekondigde acties te houden. Bij vorige keren leidde dat al tot meerdere overtredingen.

Ook deze keer werden er boetes uitgedeeld. 22 voertuigen moesten een controle ondergaan, daarbij werden 23 overtredingen geconstateerd.

Verkeerde documenten

Bij vijftien overtredingen ging het om een gebrek van technische aard, zoals een verkeerde bandenspanning, een foutief gezekerde lading of afwijkende lengte.

De acht andere overtredingen gingen om foute documentatie van de vervoerde stoffen, zoals het ontbreken van (goed ingevulde) vervoersdocumenten. Nadat de juiste gegevens waren genoteerd, konden de wagens hun weg vervolgen. De overtreders kregen een waarschuwing.

Drones

Maar waarom drones? “Daarmee kunnen we van bovenaf de inhoud van de lading op foto en beeld vastleggen voor de dossiers”, legt Koos Kasemier van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit.

Bij de eerste wagen die werd gecontroleerd, konden inspecteurs niet zien wat voor stoffen er onderin de wagen zaten. Daarom zijn ze meegereden naar de ontvanger, waar bleek dat niet alle vervoerde stoffen juist waren gedocumenteerd. Ook dat bedrijf heeft een waarschuwing gekregen. Binnen een paar maanden volgt er nog een controle.

Geschreven door George Borghouts, Omroep Gelderland op 2023-11-30 15:58:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.