Cultuurcentrum en dorpshuis van Aalten De Hofnar sluit de deuren: ‘Het is goed zo’

– De Hofnar, het cultuur- en gemeenschapscentrum in Aalten sluit de deuren. Uitbater Frank Wensink maakte dat vanavond (lees 4 januari) via Facebook bekend. “Het is één van de moeilijkste beslissingen geweest.” Vorige maand werd De Hofnar voor de tweede keer op rij nog uitgeroepen tot de populairste horecalocatie van Midden-Nederland.

Op 31 maart 2023 gaat De Hofnar definitief dicht en daarmee komt er na 8 jaar van mooie evenementen, theater, concerten en feesten een einde, laat Wensink weten. Vele nationale en internationale artiesten hebben op het podium van De Hofnar gestaan. De sterk gestegen energiekosten en de veranderingen die nodig zijn een oud niet-geïsoleerd pand een gezonde duurzame toekomst te geven, zijn de hoofdoorzaak. “Het is ons niet meer gelukt veranderingen door te voeren ondanks de vele pogingen en overleggen om verduurzaming in gang te zetten bij het bestuur. Dan moet je op een gegeven moment een knoop doorhakken” zegt Wensink en vervolgt: “Het is goed zo.”

Naast de hoge energiekosten in een verouderd pand, speelt ook de grilligheid in de evenementenbranche een rol. Tot aan 31 maart staan de weekenden met evenementen nog volgepland, maar vanaf 1 april 2023, zal het een stuk stiller worden aan de Polstraat.

De Hofnar biedt onderdak aan verschillende verenigingen. Het mannenkoor, de schilder- en bridgeclub, het streektheater, koersbal, het repaircafé en Café Doodgewoon en nog meer. Wensink noemt het een bruisend dorpshart. “We kunnen het rijke verenigingsleven onderhouden door het in de weekenden met commcerten en dergelijke terug te verdienen. Dit economische model heeft altijd goed gewerkt”, verklaart Frank Wensink. In hoeverre het besluit consequenties heeft voor de verenigingen is momenteel niet aan de orde, zegt hij. “Ik kan me niet voorstellen dat ze op straat komen te staan.”

“Er is geen ruzie of groot conflict tussen het bestuur en ons”, verduidelijkt Wensink. “Het bestuur wil en kan niet veranderen ondanks de pogingen daartoe. We hebben mooie tijden gekend.”
De Hofnar-medewerkers met een vast contract gaan werken bij Wensinks andere horecabedrijf, de Cocktailbar in Doesburg. “Ook de flexwerkers blijven bij ons”, laat hij weten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-04 20:52:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.