Corsogroepen worstelen, steeds minder dahliaplukkers

– Steeds meer corsogroepen in de Achterhoek zien het aantal vrijwilligers teruglopen die de dahliavelden onderhouden. Ook corsowagens worden steeds groter waardoor er meer werk ligt voor de vrijwilligers. En dat begint hier en daar in corsoland te wringen.

“We zijn doorgaans met vier of vijf mensen, maar dat mag wel iets meer”, zegt Rick de Jonge van corsogroep De Genieters in Winterswijk. “Er komen meer werkzaamheden bij en het wordt steeds drukker.”

De vrijwilligers zijn wekelijks op hun eigen dahliaveld te vinden. “Het onkruid moet worden bijgehouden, we plaatsen netten zodat de dahlia’s niet omvallen, en we zullen ook bladbemesting moeten gaan spuiten zodat we straks zoveel mogelijk bloemen gaan krijgen”, vertelt De Jonge.

Heel jaar druk mee

Wie denkt dat de vrijwilligers een aantal maanden per jaar druk zijn heeft het mis. “Het is een activiteit die bijna het hele jaar voortduurt”, zegt De Jonge. “Je begint het voorjaar met de controle en het scheuren van de knollen voordat ze de grond in gaan.”

“Eind april worden ze geplant en dan begint ook het bijhouden van het onkruid. Dat wordt uitgebouwd met netten zetten en bemesten. En dan begint in augustus het plukseizoen van een kleine twee maanden”, aldus De Jonge.

Landelijke trend

De werkzaamheden worden nu met name door wat oudere vrijwilligers gedaan. De jongere generatie blijkt niet zo makkelijk warm te lopen om wekelijks het dahliaveld op te gaan. “We sporen ze wel aan om hier te komen helpen”, zegt De Jonge. “Bloemen plakken is leuk, maar je moet ook wel weten waar die bloemen vandaan komen. Ze komen niet zomaar in de kratjes bij ons in de hal.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Corsogroep De Genieters bouwde vorig jaar ‘Ik zie ze vliegen’ – Foto: ZSOM

Het teruglopen van het aantal vrijwilligers die wekelijks op dahliavelden zijn te vinden is een landelijke trend. “Daar hebben we niet alleen hier in Winterswijk last van, maar die problemen hoor je ook van andere corso’s”, zegt Sylvia Geerlings van de bloemencommissie van het corso in Winterswijk. De commissie is verantwoordelijk voor de levering van de dahlia’s aan de verschillende corsogroepen.

Weet nu al dat die aantallen aanzienlijk terug zullen lopen

“Het wordt steeds moeilijker om aan de gevraagde aantallen dahlia’s te voldoen”, zegt Geerlings. “Op de woensdag voor het corso krijgen de groepen vaak de eerste levering, maar ik weet nu al dat die aantallen aanzienlijk terug zullen lopen.”

De commissie heeft het probleem al vroegtijdig aangekaart bij de corsobouwers. “We hebben gevraagd om waar het kan samen te werken, zodat je verzekerd bent van genoeg dahlia’s”, aldus Geerlings.

Ondanks dat ze bij corsogroep De Genieters handjes tekort komen, houden ze de moed erin. “Het blijft een hobby en ook wel de mooiste maand van het jaar om naar uit te kijken”, aldus De Jonge.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-24 19:56:21


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.