Corsogroep geschrokken door ongeluk: ‘Dit willen we nooit meer’

– De schrik zat er goed in bij corsogroep Lansink-Bluiminck. De grote staart van het reptiel van hun corsowagen ‘Reptilia’ brak zondag af en viel in het publiek. Meerdere mensen raakten daardoor lichtgewond.

“We waren nog geen kilometer onderweg tijdens de optocht en toen bezweek onze staart. Die is op een partytent gevallen. Misschien is dat wel een beetje geluk, dat dat de val heeft doen dempen”, blikt Ewald Berendsen van de corsogroep terug.

“Mensen konden nog wel wegrennen, maar mensen zijn enorm geschrokken en er zijn wel wat mensen gewond geraakt. Een iemand is op eigen gelegenheid naar de huisartsenpost gegaan met een snee die is gehecht, en de rest is ter plaatse geholpen.”

Oorzaak nog bekijken

Hoe het ongeluk kon gebeuren is voor de groep nog niet helder. Berendsen: “We hebben de staart apart gehouden en gaan dit de komende dagen bekijken met onze eigen technische commissie en de technische commissie van de stichting van het Bloemencorso.”

Dan kijk je achterom en dan zie je een hoop paniek

De wagen was ongeveer 10 meter lang, en de figuranten die voor de wagen uitliepen kregen het niet eens zo mee. Maar Ewald hoorde het in zijn oortje. “Dan kijk je achterom en dan zie je een hoop paniek. Vooral bij de drukkers en de bewegers die in de wagen zitten (voor de bewegingen, red.) en de begeleiders die er omheen lopen zat de schrik er goed in. Je zit in die wagen en dan komt er ineens een gat in die wagen en komt er licht binnen. Dan weet je: dit is niet goed.”

Daverend applaus

De groep kon maandagochtend voor de prijsuitreiking rekenen op een daverend applaus, na bemoedigende woorden van de voorzitter Thijs Kroezen over het voorval. “Ik spreek denk ik namens iedereen als ik zeg dat we meevoelen met de groep. Dat we de teleurstelling en de emoties en de schrik goed begrijpen. We waarderen het enorm dat jullie, na de eerste schrik om de bezoekers, besloten hebben toch als laatste wagen de ronde af te maken.”

Uitslag bloemencorso Lichtenvoorde

Het Bloemencorso in Lichtenvoorde is gewonnen door corsogroep Geschud(t) met de wagen met twee bomen in de vorm van een beer: ‘Berenbos’.

De tweede prijs, maar óók de publieksprijs, was voor de corsowagen ‘Dekmantel’ van de jonge corsogroep Veur Mekare?! Die wagen verbeeldde een wolf, die uit zijn schaapskleren tevoorschijn komt.

De derde prijs is voor corsogroep Vedut Nogal, met hun wagen ‘Maritiem’: zeepaardjes die een soort onderzeese tank voorttrekken.

Corsowagen ‘Berenbos’ – Foto: Bloemencorso Lichtenvoorde
Corsowagen ‘Dekmantel’ – Foto: Bloemencorso Lichtenvoorde
Corsowagen ‘Maritiem’ – Foto: Bloemencorso Lichtenvoorde

Geschreven door op 2023-09-11 08:52:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.