Containers met vermoedelijk 2000 liter drugsafval gedumpt in natuur

– In natuurgebied Vragenderveen in Vragender zijn twee grote containers gedumpt met in totaal zo’n 2000 liter vloeistof die vermoedelijk afkomstig is van een drugslab. Volgens de gemeente Oost Gelre lopen de kosten voor het opruimen vermoedelijk in de tienduizenden euro’s.

De zogeheten IBC containers zijn in de nacht van zondag op maandag achtergelaten op de Maneschijnweg. De vaten lagen niet ver van de hut waar wandelgroepen zich verzamelen voor excursies naar het Vragenderveen. Volgens mediapartner 1Achterhoek wordt in de omgeving geschokt gereageerd op de dumping.

“Er hing een zoete, chemische geur rondom de vaten, dat ruikt naar anijs. Waarschijnlijk zijn dit vaten met drugsafval van de productie van synthetische drugs”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Vast aan een boom

Gezien het gewicht van de vaten, moeten ze met een vrachtwagen of bestelauto naar de dumpplek zijn vervoerd. Een buurtbewoonster vertelt tegenover mediapartner 1Achterhoek dat de vaten met touwen vastzaten aan een boom.

De gemeente heeft daar een verklaring voor: “In de wagen worden de vaten voorzien van een spanband. Het uiteinde van de spanband wordt dan aan een boom bevestigd. Daarna rijdt de wagen weg en valt het vat eruit.”

De vaten lekten niet, waardoor er geen sprake is van bodemverontreiniging. Ze zijn inmiddels afgevoerd. Van de inhoud worden monsters genomen om aan te tonen om welke stoffen het gaat. De politie hoopt op tips van eventuele getuigen.

‘Groot en hardnekkig probleem’

Volgens burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre is het dumpen van drugsafval een groot en hardnekkig probleem. “Het gaat om giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en natuur. We hadden nu al even niet gehoord van zo’n drugsdump. Maar al horen we even niets, we weten allemaal dat het er nog altijd is, dat blijkt nu wel weer.”

De dumpplek in natuurgebied Vragenderveen – Foto: Omroep Gelderland

De gemeente betaalt in eerste instantie alle opruimkosten. Later zal de provincie Gelderland ook een deel van de kosten op zich nemen. “Uiteindelijk betalen we met z’n allen deze rekening. Daarmee is het van groot belang voor iedereen dat we de productie van drugs en het dumpen van het afval tegengaan”, aldus de gemeente.

Ruim drie jaar geleden werd in Vragender nog een cocaïnewasserij ontdekt. Die zat verstopt in een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Dankzij een tip kwam de politie erachter.

Geschreven door Alexander Liethof, Omroep Gelderland op 2023-03-21 10:36:41


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.