Congres over cybercrime Better Safe Than Sorry trekt grote belangstelling

– De Business Club van De Graafschap stond in de Week van de Veiligheid het thema cybercrime op de agenda. Het congres ‘Better Safe Than Sorry’ van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland genoot een grote belangstelling: 95 procent van de genodigden namen deel aan het congres onder leiding van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland.

Jansen nam de zaal mee aan de hand van een niet nader te noemen slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer, dat anoniem wil blijven, een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming op een fris en schoon begin van een nieuwe week was overkomen: alle schermen zwart. De zaal werd er stil van. Vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad.

Een op de vijf slachtoffer van cybercrime

De ondernemer benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. Een op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime, een op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand. De maatregelen die bedrijven treffen om te beveiligen tegen brand zijn in financieel opzicht veel groter dan maatregelen tegen cybercrime. ‘De voor- en achterdeur worden driedubbel gecheckt, digitaal staat de voordeur niet op een kier, maar wagenwijd open.’

Daniel Verlaan

Daniel Verlaan, techjournalist van RTL, nam vervolgens de microfoon over en liet aan de hand van zijn onderzoeksjournalistiek werk zien wat er allemaal gebeurt op internet, wat je met relatief geringe kennis (ethisch) kunt hacken en wat een veilig wachtwoord kan zijn, hij schreef niet voor niets de bestseller ‘Ik weet je wachtwoord’. Zijn hack van de Erasmus-brug in Rotterdam leidde tot verbazing en hilariteit in de zaal.

Het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland vertelde hoe eenvoudig cybercrime te werk gaat. In een duopresentatie werd aangegeven dat het voor de georganiseerde misdaad vele malen makkelijker is geworden criminele activiteiten te ontplooien. Gewoon vanachter een laptop op de zolderkamer. Een e-mailbom is zo gemaakt, er zit altijd wel een voltreffer tussen. Anton Jansen gebruikte de term ‘cyberhagel’ voor dat fenomeen.

Gemeente Lochem

Aan het slot van het congres was er een paneldiscussie waaraan ook werd deelgenomen door Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem, de gemeente die nog niet zo lang geleden gehackt is. Hij pleitte ervoor om, wanneer je slachtoffer wordt van cybercrime, in openheid aan te geven dat je slachtoffer bent geworden. Zeg nooit dat het jou niet overkomt, de vraag is eerder of je wordt gehackt dan wanneer. Het laatste onderdeel van ‘Better Safe Than Sorry’ was de interactie van de zaal met inzet van Mentimeter. Op de slotstelling wie met zijn organisatie wel eens slachtoffer is geweest van cybercrime antwoordde een kwart van de deelnemers met JA.

Deze editie van ‘Better Safe Than Sorry’ vormde de aftrap van een reeks van zes in de provincies Gelderland en Overijssel. Een eerstvolgend congres vindt plaats in het eerste kwartaal van 2023.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-10-19 14:26:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.