College Oost Gelre bezoekt Oekraïners in de Rank in Groenlo

– Afgelopen donderdag 16 februari heeft het college van B en W van de gemeente Oost Gelre een bezoek gebracht aan de Rank in Groenlo. Dit is de locatie waar vanaf 12 mei vorig jaar Oekraïense ontheemden opgevangen worden. De aanleiding van het bezoek was dat het 24 februari een jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel en het college graag met de bewoners van de Rank in gesprek wilde gaan over hun ervaringen, hoe het nu met hun maar, maar vooral om ze een hart onder de riem te steken.

Het college ging in gesprek met een delegatie van de bewoners waarin Engels voertaal was om de taalbarrière te overbruggen. Naast de afvaardiging van de gemeente waren een vertegenwoordiging van Vluchtelingenwerk en de locatiemanager van Marga Klompe aanwezig.

Tijdens het gesprek werd helder dat we ons steeds meer moeten realiseren dat de oorlog helaas langer gaat duren dan dat we met z’n allen in het begin dachten. Gaande het gesprek werd echter al snel duidelijk dat, ondanks de huidige situatie, mensen de draad weer oppakken en aan hun hun toekomst blijven werken. Zo heeft ruim de helft van de bewoners een baan gevonden, de aangeboden Nederlandse taallessen worden druk bezocht en een aantal van de jongvolwassenen willen een studie oppakken in het voorgezet onderwijs. Een beter bewijs van hun enorme veerkracht is er niet.

Met het aanbieden van een prachtige bos bloemen, de kleuren blauw en geel, wensten burgemeester Bronsvoort en de aanwezige wethouders de bewoners heel veel kracht toe en spraken ze de wens uit dat de oorlog in hun land zeer spoedig tot een eind komt.

Geschreven door Redactie op 2023-02-17 11:51:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.