Centrum Dinxperlo huiskamer voor inwoners grensdorp én Duitse Suderwick

– Een groene huiskamer. Dat moet het centrum van Dinxperlo worden voor de inwoners van Dinxperlo én het Duitse Suderwick. De met geel ‘prikkeldraad’ gemarkeerde grens krijgt een prominente plek op de Heelweg.

De gele lijn markeert de grens op de Heelweg en in Suderwick de Hellweg. De weg verbindt beide dorpscentra met elkaar. De maximumsnelheid gaat omlaag naar 30 kilometer per uur en de trottoirs worden breder. Er komen informatiepanelen over de geschiedenis en met name de oorlog, voor een optimale ‘grensbeleving’.

Het Prins Clausplein wordt grotendeels autovrij, maar auto’s worden niet geweerd uit het centrum. Bezoekers kunnen in de toekomst parkeren op een nieuw parkeerterrein bij de Aldi. Het centrum rondom het Grenslandmuseum en de dorpskerk wordt groen, dus klimaat adaptief, zodat mensen er in een hete zomer verkoeling kunnen vinden onder de bomen. Er komen speelplekken voor de kinderen en er kunnen concerten worden gehouden. De warenmarkt blijft op de huidige plek. Voor de fietsers komen er eveneens parkeerplaatsen.

‘Prachtig plan’

“Het is een prachtig plan”, zegt wethouder Ted Kok. “Het is nog niet duidelijk hoeveel het gaat kosten, maar het gaat om miljoenen. Als het niet voldoende is vragen we de gemeenteraad om meer geld. Er wordt voor de zomer een besluit genomen en dan kunnen we beginnen.”

Hij bijzondere aan het project is dat er wordt samengewerkt met de gemeente Bocholt en dat is niet een samenwerking die vanzelfsprekend gladjes verloopt. Daarvoor ligt de regelgeving aan beide zijden van de grens te veel uit elkaar. “De structuren zijn anders”, zegt Gudrun Koppers, de plaatsvervangende burgemeester van Bocholt. “En in Nederland is er een betere communicatie met de inwoners. Maar uiteindelijk kan het alleen maar een plus opleveren.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-12-15 14:50:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.