Campingbazen kapten 400 bomen, nu moeten ze 1500 nieuwe planten

– Bert en Nicole Reuselink van camping Het Winkel in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne moeten bijna vier keer zoveel bomen planten als ze hebben gekapt. De campingeigenaren kapten een bosperceel met vierhonderd zieke naaldbomen op een strook langs hun kampeerterrein.

Meerdere omwonenden maakten daar bezwaar tegen, uit vrees dat de Reuselinks op die strook aan de zijde van de Oude Bocholtsebaan de camping zou uitbreiden. Dus caravans en tenten in plaats van bomen, maar die vrees is nu van de baan.

Vader en dochter Reuselink moeten in totaal 1530 loofbomen planten, waarvan 130 laanbomen. Dat lijkt een tegenslag voor de campingeigenaren, maar volgens het college is het aantal terug te planten bomen in overleg met Reuselink ‘vrijwillig wat verzwaard’ om tegemoet te komen aan de bezwaarmakers.

‘Het is zonde’

Tijdens de hoorzitting van de bezwarencommissie zeiden Bertie en Nicole Reuselink dat de vrijgekomen strook grond niet zou worden gebruikt voor uitbreiding van de camping. Er zouden zo snel mogelijk weer bomen worden geplant als de weersomstandigheden het zouden toelaten. Door de droogte kon er nog niet tot herplant worden overgegaan.

De vierhonderd gekapte naaldbomen die er stonden waren aangetast door de letterzetter (schorskever) en daarom moeten ze worden vervangen door inheemse loofbomen. “Het is zonde, we hadden dat bosperceel ook liever niet gekapt, de letterzetter ging echter van de ene naar de andere fijnspar en de kever tastte ook de lariksen aan. Maar we gaan herplanten, het is bos en het blijft bos”, zei Bertie Reuselink op 2 mei tijdens de bezwarenzitting.

Hij moet de nieuwe bomen binnen 2 jaar na het vellen van de naaldbomen geplant hebben.

Zie ook: Omwonenden vrezen uitbreiding van camping na kappen van bosje

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-07-29 14:12:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.