Blauwalg in Het Blauwe Meer en in de Grolse gracht

– Mijd contact met blauwalg in de Grolse gracht of ga de komende dagen niet zwemmen in het Blauwe Meer in Dinxperlo. In beide wateren zijn blauwalgen geconstateerd.

Uit metingen van waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er blauwalgen zijn geconstateerd in de zwemzone van het Blauwe Meer in Dinxperlo. Het water zit vol met deze bacteriën en contact met deze blauwalg kan gezondheidsklachten opleveren als je er doorheen zwemt. Klachten zijn: hoofdpijn, huidirritatie en irritatie aan de ogen, maag- en darmklachten. In enkele gevallen zijn de klachten groter. De provincie heeft daarom een officiële waarschuwing afgegeven voor het zwemwater. Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

De gracht als middelpunt van Groenlo

In Groenlo zit sinds 21 juni in de Grolse gracht weer blauwalg. Het is een jaarlijks terugkerend probleem waarover de gemeenteraad vaker vragen over heeft gesteld. De Grolse gracht is niet aangemerkt als zwemplek. Wel vaart er op de gracht vaart een fluisterboot, is het een populaire stek voor vissers en worden er evenementen georganiseerd. De Grolse gracht is beeldbepalend voor het aanzicht van de vestingstad. Blauwalgen kunnen hierbij verstorend werken. Het is tot op heden nog niet gelukt de groei van blauwalgen te voorkomen in de gracht.

Blauwalg is een natuurlijk verschijnsel en veel activiteiten kunnen ook bij aanwezigheid hiervan gewoon doorgaan. Wel zijn er door het waterschap waarschuwingsborden geplaatst.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-07-29 08:07:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.