Buutavonden Knunnekes zijn pronkzittingen vol Grolse zelfverheerlijking én met het oog op de jeugd

– Het grootste deel van een marathon van 6 totaal uitverkochte pronkzittingen van CV De Knunnekes zit erop. In ‘carnavalshoes’ City Lido kondigde de penningmeester Peter Nales van de Grolse carnavalsvereniging volgend jaar een zevende buutavond aan. Het argument? Meer jonge mensen gelegenheid te geven deel te nemen aan de vurige feestcultuur rond carnaval in de vestingstad.

“Als jonge kinderen eenmaal met het virus zijn besmet, zijn ze bevangen van het carnaval en dat is goed voor de toekomst”, omschreef Nales de tendens op de achtergrond. Het Grolse carnaval heeft een groot regionaal karakter. De optocht trekt jaarlijks tienduizenden toeschouwers van ‘boven de rivieren’ naar ‘ons vestingstadje in de Achterhoek’. “We investeren in de jeugd. We hebben nieuwe wagentjes aangeschaft voor de jeugd waarmee ze bouwen aan de optocht.” En wanneer de jeugd meer betrokken raakt, kan de carnavalsminnend Grolle ook leren van de jeugd, aldus Nales. “Zij leren ons hun doelgroep beter benaderen.”

Bazooka dansmarietjes van CV De Knunnekes. – Foto: Eveline Zuurbier

Regeldruk funest

De toekomst van het Grolse carnaval staat onder druk, liet Nales aan het begin van de eerste jolige pronkzitting weten. De Knunnekes nodigen op deze avond de collegeleden en pers uit om te proeven aan de carnavalscultuur. “We hebben zorgen over de regeldruk die grote verantwoordelijkheden neerlegt bij de carnavalsvereniging en ons hoge kosten geeft. We gaan er vanuit dat er goede oplossingen gaan komen uit het overleg met de gemeente”, sprak Nales de genodigde collegeleden aan in de zaal.

Pennningmeester Peter Nales toont aan toeschouwers zijn ontvangen Gouden Knunneke. – Foto: Eveline Zuurbier

Geen plastictax tijdens carnaval

Ook deed hij voor het aankomende carnaval een beroep op feestvierende mensen in Groenlo wanneer het carnaval op 11 februari compleet losgaat. De Knunnekes kiezen er tijdens het carnavalsweekend voor, geen plastictax te heffen op het gebruik van bierbekers. “De gemeente plaatst op evenementen als het Grolse carnaval speciale afvalbakken voor recycling. Wij vragen aan alle bezoekers duurzaam om te gaan en deze ook goed te benutten.” Nales bedankte de zaal bij voorbaat voor de steun. Voor de penningmeester van De Knunnekes was het tevens zijn laatste optreden voor De Knunnekes. Hij neemt na elf jaar de schatkist bewaken van de vereniging afscheid. Later op de avond zal Nales door president Maarten Kooiker worden gehuldigd met de Gouden Knunneke, een erespeld uit de geledingen.

De pronkzitting in City Lido. – Foto: Eveline Zuurbier

Oorwassing

President Maarten Kooiker zal even later op de avond de oproep van Nales met een flinke dosis satire onderschrijven. “Er is een hoop vandalisme gaande in Grolle”, doelend op in brand gestoken afvalbakken en vernielzucht. “Voortaan geen boa’ erop uitsturen om over de Markt fietsende inwoners te bekeuren, maar om plasticvandalen aan te pakken.”
Het bleef bij deze ene oorwassing van ‘de machtigen’ in de gemeente waarna bezoekers zich laafden aan de Grolse humor van 4 buuts in een wervelende show van dans en schlagermuziek. In een fantastisch opbouw van het programma laat Groenlo ging het natuurlijk over het fantastische leven binnen de veste in een afwisseling van zelfspot en zelfverheerlijking.

Koen klein Tuente en Nick Oostendorp. – Foto: Eveline Zuurbier

Vier heerlijke buuts

De eerste buut speelt zich af in een tattooshop van Koen Klein Tuente die bij klant Nick Oostendorp een tattoo zet. Ze nemen het reilen en zeilen in Groenlo door. Mark Ebbers staat als intellectueel uit Zieuwentse kringen bekend om zijn scherpzinnigheid en zijn satirische verwijzingen in zijn buuts en nam als vanouds Groenlose en Zieuwentse relaties op de korrel. Chiara van Bergen kondigde haar komst in de nöhleton eigentijds aan op de socials in City Lido. Haar buut ging over leefstijlen met theam’s als ‘vega’ en ‘Artificial Intelligence’ ofwel kunstmatige intelligentie. De laatste buut op de Grolse showavond was er een van Joost en Martijn vol met droge humor. Verkleed als drag queens Tiffany en Kaley staken zij de draak met gendergelijkheid in de carnavalhoofdstad van de Achterhoek.

Kees Porskamp als de flink gelaafde kelner de carnavalssfeer aanjoeg met een lallied. – Foto: Eveline Zuurbier

Komend weekend zijn er nog twee pronkzittingen bij City Lido waarna het nog 3 weken te gaan is voor het grote carnavalsfeest in Groenlo.

Chiara van Bergen steekt van wal vanuit de buutton. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-01-15 13:24:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.