Burgermoeder bij sleuteloverdracht in Grolse list getrapt voor nieuwe carnavalshal?

– Burgemeester Annette Bronsvoort wilde het ‘kort holden’ bij de officiële overdracht van de sleutel van de stad Grolle aan de Knunnekes, maar ze ontkwam er niet aan een blanco cheque te ondertekenen met een waarde van 270.000 euro voor een lening aan De Knunnekes voor de bouw van een carnavalshal. Net zoals ze dat hebben gekregen in het Keidorp voor het Lichtenvoordse bloemencorso wilden Prins Jop en Adjudant Jan vóór aanstonds van de optocht geregeld hebben.

De carnavalsfeest met optocht kan in Groenlo pas echt losgaan wanneer in het Groenlose stadhuis het officiële moment van de sleuteloverdracht op het bordes wordt ingeluid. Deze traditie gebeurt met het voorlezen van de proclamaties van het prinsenpaar, de jonkheer en jonkvrouw van de Tönnekes, het prinsenpaar van de Tweede Jeugd (senioren) en het jeugdprinsenpaar. In de raadszaal spreken de Vorst en de President van de carnavalsvereniging en houdt de burgemeester een voordracht. De zittende wethouders zijn slechts getuigen van de vergadering tegenover een publieke tribune die gevuld is met de Knunnekes-aanhang.

De raadszaal in tijden van het Grolse carnaval. – Foto: Eveline Zuurbier

Bronsvoort wilde zondag een uur voor de grote optocht alles met een hamerslag afhandelen en daarmee sneller de besluitvorming rond hebben als doorgaans bij de normale politiek. “Met een hamerslag de vergadering van vandaag ‘kort holden’ om er een jofel carnaval van te maken in Groenlo. Daar kreeg ze natuurlijk lik op stuk op . Prins Job en Adjudant Jan gaf de burgermoeder een te onder tekenen overeenkomst voor de bouw van een nieuwe carnavalshal. “Als de politiek het corso in het naastgelegen Keidorp 270.000 euro kan uitlenen voor de bouw van 7 nieuwe corsobouwhallen dan kan dat zeker ook voor het alom beroemdste carnaval in het oosten van Nederland, dat van Grolle en voor de Slag om Grolle. En er staat ook nog in de raadsvoorstel: er bestaat een risico dat het corso de aflossingsverplichtingen niet kan nakomen. Wij willen ook zo’n deal hier ter plekke rondmaken. Dus graag uw handtekening hieronder”, wezen zij op het toegeschoven papier.

Ook de handtekening van Prins Jop en Adjudant Jan gaat onder de afspraak voor een nieuwe carnavalsbouwhal in Groenlo. – Foto: Eveline Zuurbier

Handtekening van de burgermoeder’

En dus gebeurde het aan het einde van het voordragen van de proclamaties van de prins en de adjudant. Eerst nog met wat doorstrepen en onleesbare notities erbij, maar daar trapte het gezelschap van hoogheden niet in. Prins Jop en Adjudant Jan, hadden een extra exemplaar van de overeenkomst achter de hand, die burgemeester Bronsvoort uiteindelijk van een duidelijke handtekening eronder.

De prinsenparen zegenvieren na de gehouden proclamaties. – Foto: Eveline Zuurbier

Een tweede carnavalshal in Groenlo voor de bouw van carnavalswagens is serieus een groot ding geworden binnen de poorten van de vestingstad. En waar Grolse inwoners met kinnesinne kijken naar het naastgelegen dorp. Want ook Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomie van carnavalsvereniging de Tönnekes, de jongerenafdeling van c.v. De Knunnekes, spraken er in hun proclamatie over. “Dat de gemeenteroad de knippe duftig trök veur Lichtenvoordse dahlia-plak-hökke, dat geleuft wi-j Grolsen allemoale wal. No vlot oaver de stadsbrugge kommen veur echte cultuur; ne groten Grolse carnavalswagen-bouwha’l en ‘Op Brouwhuysen en an de Eafsele-kante bouwt ze ni-je huuze, zo holt wi-j de jongen mooi binnenboord. Nog een betjen deurbouwen richting dat Keidorp en Lechtenvoorde heet straks gewoon ‘Grolle Noord’.”

Vanaf het bordes van het stadhuis bekijken Prins Jop en Adjudant Jan de langstrekkende carnavalsoptocht van de stad Grolle. – Foto: Eveline Zuurbier

Gelijke monniken, gelijke kappen?

En in de Oost Gelrese gemeenteraad zijn door raadsleden afkomstig uit Groenlo tijdens het debat over de lening aan het Lichtenvoordse corso voor de bouwhallen aan de Boschlaan vragen gesteld en werd het ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ als duidelijk argument gegeven door OLW. Het antwoord zal de fractie van wethouder Arjen Schutten nog gaan krijgen, maar nu de overeenkomst met De Knunnekes in het openbaar getekend is, is het antwoord reeds gegeven.

Afgelopen zondag trokken er meer carnavalswagens met loopgroepen rond. C.V De Knunnekes wil de optocht en het hele carnaval tot de grootste van het oosten. En daar lijkt ze met de belangstelling van duizenden bezoekers en de televisie (5 omroepen) aan te tippen.

Prins Cor en Adjudant Harrie van de Tweede Jeugd van De Kunnekes – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-12 13:44:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.