Achterhoekse ‘Artis’ wil flink uitbreiden

– Een koningspython, een panterkameleon, alpaca’s en een Afrikaanse brulkikker. Ze zijn allemaal te zien in dierentuin het Hof van Eckberge in Eibergen. En als het aan de dierentuin ligt, komen er snel veel nieuwe dieren bij.

Er zijn in het Hof van Eckberge veel dieren met een verhaal. “Onze twee harlekijn ara’s – een papegaai met rode borst en groenblauwe vleugels – waren van iemand die ze niet goed kon verzorgen. Ze zijn al 12 jaar bij ons. Ze zijn nu 24 jaar maar ze kunnen wel 70 tot 80 jaar worden. Ze zijn nog jong voor ara-begrippen.”

Nog net geen Artis

De dierentuin is nu nog heel klein, met slechts twintig verblijven. Maar met de aanvraag van de Europese dierentuinstatus EAZA wil het Hof van Eckberge flink gaan uitbreiden. Waarbij het welzijn van de dieren altijd voorop blijft staan.

Een walibi met jong – Foto: Omroep Gelderland

Iets terugdoen voor de wereld

“We zijn hard aan de weg aan het timmeren, maar zijn nog geen Artis. We hebben wel een dierentuinvergunning, maar we willen de stap maken met EAZA”, verklaart directeur Tim Reimes. “Dat houdt in dat je ook doet aan natuurbehoud. En zo iets terugdoet voor de wereld. Toekomstgericht denken over het houden van dieren. We streven naar goede verblijven voor kleinere diersoorten.”

De koningspython – Foto: Omroep Gelderland

“We hebben inmiddels een klein reptielenhuis, met een koningspython, een panterkameleon en gekko’s. Bij alle verblijven staat educatie centraal. Mensen leren echt wat over de bedreigingen van de diersoorten en hoe ze kunnen bijdragen om die dieren in het wild te helpen.”

Grote uitbreiding

“We hopen dit jaar onze eerste grote uitbreiding te openen bij de dieren”, laat de dierentuin weten. Ook willen ze bijdragen aan het behouden van bedreigde diersoorten, door twee nieuwe fokprogramma’s. “We zijn ontstaan als belevingspark en daar hebben we altijd al wat dieren bijgehouden. En in 2020 zijn we officieel dierentuin geworden.”

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2024-02-12 14:15:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.