Brinkheurne eerste buurtschap die een Winterswijkse Vrijheidsboom krijgt

– In de plaats Winterswijk zijn muurschilderingen van beroemde Winterswijkers onthuld en waren deze zomer het Midzomer Mondriaan, het Torenfestival en tentoonstellingen om 450 jaar Nederland te vieren. Nu zijn de negen buurtschappen aan de beurt om het jaar 1572 toen Nederland werd geboren te vieren. Brinkheurne was zaterdag 10 december de eerste.

“Eerlijk is eerlijk, de festiviteiten en activiteiten speelden zich vooral af in de plaats Winterswijk zelf”, zo vonden de gemeente en de stuurgroep 1572 die zich speciaal daar mee bezighoudt.

In heel Nederland staan dezelfde thema’s in de schijnwerpers: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Dit zijn de kernwaarden van ‘onze’ samenleving die toen bevochten zijn en waarom ‘ons’ land zich sindsdien in meer en mindere mate heeft vastgehouden.

Houtkunstenaar Daan de Leeuw is ontwerper van de Vrijheidsbomen – Foto: 1Achterhoek

Vooral als het gaat over Verbondenheid kwamen de buurtschappen er nogal bekaaid vanaf. En mocht het eigen karakter van de buurtschappen in het thema rond Verscheidenheid ook meer tot uitdrukking komen. In samenspraak met de buurtschappen en houtkunstenaar Daan de Leeuw, werd over een blijvend monument in elk buurtschap nagedacht. Het werd een monument in de vorm van negen kunstwerken. Één in iedere buurtschap en één in het centrum van Winterswijk in het Vrijheidspark: en dat zijn ‘De Vrijheidsbomen’.

Op de kruising Slingeweg-Meester Brouwerlaan werd de eerste Vrijheidsboom onthuld van een reeks van negen Vrijeheidsbomen. De Vereniging Volksfeest Brinkheurne had voor dit moment een feestelijk programma in elkaar gezet. Aan wethouder Sandra Metaal en Henny Schurink van de werkgroep Brinkheurne was het de eer de Vrijheidsboom te onthullen.

Henny Schurink van de werkgroep Brinkheurne en wethouder Sandra Metaal onthullen de Vrijheidsboom – Foto: 1Achterhoek

Daan de Leeuw vond dat er meer eenheid moest komen. “Elke boom heeft dezelfde vorm, maar elk buurtschap mag daar een eigen invulling aan geven. Daarvoor ga ik met inwoners in gesprek.” In het hart van de vier meter hoge bomen is een puzzel gekerfd, bestaande uit negen puzzelstukjes, voor elke buurtschap één. Ieder stukje krijgt een andere kleur en samen wordt ‘Verbondenheid’ uitgebeeld.” En omdat elke buurtschap een eigen karakter heeft drukken de verschillende kleuren de verscheidenheid uit. Verscheidenheid zit ook in de verschillende vormen van elk stukje. Dit geeft ook de vrijheid weer. En omdat de puzzelstukjes goed in elkaar passen, symboliseert dit zowel verbondenheid als verdraagzaamheid.

De buurtschap Brinkheurne koos voor gestileerde lindeboom, die symbool staat voor de vruchtbaarheid.

Brinkheurnenaar en oud-journalist Jan Heijnen. – Foto: 1Achterhoek

De buurtschap Brinkheurne koos voor gestileerde lindeboom, die symbool staat voor de vruchtbaarheid. In de stam staat het Latijnse woord voor ‘vruchtbaarheid’ gekerfd: vertilitas. De Leeuw praatte onder meer met Brinkheurnenaar en oud-journalist Jan Heijnen. Hij gaf zaterdag meer uitleg over de keuze voor een lindeboom als basis in het kunstwerk. “De lindeboom staat óók van verbondenheid en is al eeuwen het zinnebeeld voor vrouwelijke krachten als schoonheid, geluk, trouw, liefde, vruchtbaarheid en troost. Deze woorden staan op roestvrijstalen platen aan de wortels van de boom. De lindeboom heeft in dat opzicht voor onze buurtschap dan ook een sterke cultuurhistorische betekenis. Voor de bouw van de eerste school in 1933 moest een mooie grote lindeboom het veld ruimen. Die verdwenen boom is, voor zover we in de archieven kunnen nagaan, nooit als zodanig terug geplant. Wat is er daarom mooier dan deze verdwenen lindeboom terug te laten keren in dit kunstwerk. Immers, de school stond in Brinkheurne aan de basis van bijna alle gemeenschappelijke activiteiten en was het belangrijkste bindmiddel van onze buurtschap.”

“Alle buurtschappen hebben zich enthousiast achter dit project geschaard”, zegt de stuurgroep 1572. “Daan heeft inmiddels met Brinkheurne en Miste om de tafel gezeten om tot een eerste ontwerp te komen. Een opzet die verder samen is uitgewerkt, zowel vooraf als tijdens de daadwerkelijke creatie van het kunstwerk. Daan maakt het kunstwerk op de plek waar het komt te staan zodat iedere geïnteresseerde het hele proces in wording op de voet kan volgen en het liefst ook van commentaar kan voorzien. Commentaar in de vorm van anekdotes, verhalen en geschiedenissen uit de buurtschap. Deze interacties vormen de anekdotes, verhalen en geschiedenissen uit de buurtschap die aan het einde van het project gebundeld worden in een boekje. Dat boekje kan worden gebruikt voor fiets- en wandelroutes door ons prachtige buitengebied.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-14 19:17:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.