Boerenrocknummer omgetoverd tot dancenummer: ‘Lijkt me wel muziek’

APELDOORN – Hoe klinkt een ouderwets boerenrocknummer als je er een dance-sausje overheen giet? De DJ en producer uit Apeldoorn, Julian Wolters, testte dit uit met een Achterhoekse hit die al menig tentfeest op zijn kop heeft gezet: ‘Hee Hee Hoo Hoo’ van de band Boh Foi Toch.

Maar hoe tover je een Achterhoeks rocknummer tot een dancetrack? “Door middel van artificiële intelligentie (AI) kunnen we de zang op hoge kwaliteit lostrekken. Zo kan ik elk nummer remixen dat ik tegenkom”, vertelt de producer. In zijn eigen muziekstudio in Apeldoorn leert hij iedereen dj’en en produceren.

Ook bassist en zanger van de band, Willem te Molder, is erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. De komende weken is hij samen met cabaretier Frans Miggelbrink te zien in het vijfde seizoen van ‘I love de Achterhoek‘. Dit seizoen dompelen ze zich onder in andere generaties. “Ik mis wel de instrumenten, maar het maken van een dancetrack vergt toch wel creativiteit en dat vind ik wel een pré”, zegt de zanger over de remix.

De producer ontleedt het nummer ‘Hee Hee Hoo Hoo’ helemaal. Alle muziekelementen worden gescheiden, van bas en drums tot zang. Zo kun je kiezen wat je wilt gebruiken voor je dancetrack. “Hier is enorm veel rekenkracht voor nodig en dat kon vroeger helemaal niet”, legt producer Wolters uit.

Muziek of niet?

Maar is het muziek? Het oordeel is van wel. “Er is weinig tijd voor het melodieuze karakter, het langzame van het nummer. Maar het zijn noten achter elkaar en mensen genieten ervan. Lijkt me wel muziek toch?”

Wil je het het hele nummer horen? Luister dan hier:

Nieuwe aflevering

In deze aflevering van ‘I love de Achterhoek’ staat het thema muziek centraal. Frans en Willem gaan verder nog op bezoek bij de harmonie in Almen. Want waar het vroeger vanzelfsprekend was dat je hierbij ging, wordt dat steeds minder. Ook gaan ze langs bij een groep K-Poppers, zij zijn fan Koreaanse popmuziek. Ze doen mee aan een random dance. Hoe dat er uitziet? Kijk vanavond om 17.20 naar ‘I love de Achterhoek.’

Niet langer wachten? Kijk dan nu al hieronder de uitzending.

Geschreven door Margriet Harkink op 2024-03-31 10:00:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.