Berends keert niet terug bij provincie, zegt hij na debat

ARNHEM – John Berends keert niet terug als commissaris van de Koning in Gelderland. Dat zegt hij na het debat in de Gelderse politiek over het onderzoek naar beschuldigingen aan zijn adres. Uit het debat bleek dat veel partijen twijfelen over zijn positie omdat er sprake zou zijn van een verstoorde relatie tussen Berends en het ambtelijk apparaat.

Berends werd in september beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ambtenaren vertelden destijds in De Gelderlander dat de commissaris last had van woede-uitbarstingen en tegen ambtenaren schold. Berends ontkende dat en vroeg om een integriteitsonderzoek. Hij legde zijn functie neer tot het onderzoek zou zijn afgerond.

Weinig politieke steun

In dat onderzoek kwam niet naar voren dat Berends schreeuwde of woede-uitbarstingen had, maar wel dat sommige medewerkers de sfeer onveilig vonden. In het daaropvolgende debat bleek dat er weinig politieke steun was voor de commissaris. Ook het Gelders college gaf aan dat een terugkeer van Berends tot onrust zou leiden.

In een debat vol schorsingen en onderling overleg, gaf Berends vandaag rond 16.00 uur aan zijn taken niet meer op te pakken. “Ik heb begrip voor de wenst tot rust in de organisatie”, staat in een verklaring. “Ik zal daarom de eervolle taken van commissaris van de Koning neerleggen tot februari 2025.” Dan is zijn termijn afgelopen.

Reactie minister

Demissionair minister Hugo de Jonge begrijpt waarom Berends niet terugkeert: “Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie. De keus van de heer Berends om niet terug te keren als CdK is in het belang van de provincie.”

Volgens hem neemt de provincie Gelderland afscheid van een ‘kundig en ervaren’ bestuurder. “Ik ben verheugd dat Henri Lenferink zich bereid heeft getoond om zijn waarnemerschap de komende periode voort te zetten tot er een opvolger is. De provincie Gelderland kan zich weer richten op de toekomst door de zoektocht te starten naar een nieuwe commissaris.”

Lees hier alles over het debat in ons liveblog:

Geschreven door Gerwin Peelen op 2024-06-19T14:49:24+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.