‘Effe buurten’ in Zieuwent: Dit was dag 4!

ZIEUWENT – In de maand juni komt Omroep Gelderland ‘Effe buurten’ in Gelderse dorpen. Deze week zijn verslaggevers Davie Klein Gunnewiek en Phoebe Bowles in Zieuwent, in de gemeente Oost Gelre. In dit liveblog lees je hun verhalen en belevenissen vanuit dit dorp. Heb je een tip? Mail dan naar effebuurten@gld.nl

In de maand juni komt Omroep Gelderland ‘Effe buurten’ in Gelderse dorpen. Deze week zijn verslaggevers Davie Klein Gunnewiek en Phoebe Bowles in Zieuwent, in de gemeente Oost Gelre. In dit liveblog lees je hun verhalen en belevenissen vanuit dit dorp. Heb je een tip? Mail dan naar effebuurten@gld.nl

23:00 | Terugblik dag 4 in Zieuwent

Het was dag vier in Zieuwent. En wat een dag weer. Zieuwent blijft verassen.

22:15 | Kiek ze goan!

De Avondvierdaagse van Lichtenvoorde deed vanavond Zieuwent aan. Wat een kleurrijk gezicht van loopgroepen op de weg tussen Zieuwent en Lichtenvoorde. Wij waren onderweg naar een ander verhaal, maar hebben de wandelaars zeker zien lopen.

Avondvierdaagse door Zieuwent – Foto: Omroep Gelderland

21:00 | Luiken in ere hersteld op boerderij

Ook onze collega Vera Moison kwam vandaag ‘Effe buurten’ in Zieuwent. Ze ging langs bij Herbert ter Maat. Hij deed mee aan het luikenproject van de Achterhoekse Boerderijstichting. In de hele Achterhoek zijn door dit project 46 luiken bij boerderijen weer opgeknapt en teruggeplaatst.

18:45 | Dit zijn niet zomaar 84 Italiaanse populieren

Afgelopen week bezochten we al de ‘kathedraal van de Achterhoek’ middenin het dorp, maar we kwamen erachter dat Zieuwent nog een kathedraal heeft.

Deze staat niet in het dorp, maar een stukje erbuiten. Veel mensen denken dat het een picknickplek is, maar als je goed kijkt kun je ook wat anders zien!

16:45 | Kruizen en kapelletjes

Dat Zieuwent een katholiek verleden heeft, daar zijn we inmiddels wel achter. Dat zie je ook goed op de wegen buiten Zieuwent. Zoals op de kruising Boschlaan, Grensweg en Hemmeledijk. Daar is in 2021 het kruisbeeld vervangen door buurtbewoners.

Uitleg over het kruisbeeld – Foto: Omroep Gelderland

Het is een soort verzamelplek geworden in de buurt begrijpen we van Laurens Onstenk. In 2022 is het kruis ook ingezegend door de pastoor. Vroeger was het een plek voor een gebed. ‘Tegenwoordig liggen we er alleen op de knieën voor het verwijderen van het onkruid’, aldus Laurens.

Het kruisbeeld is ook een verzamelplek van de buurt – Foto: Omroep Gelderland

14:30 | 'Ik voel me hier heel gelukkig'

De voormalige pastorie van Zieuwent is verbouwd tot kleinschalige zorginstelling. Het gebouw telt 13 appartementen waar ouderen begeleid kunnen wonen. Een goede bestemming voor de pastorie stond lang op het wensenlijstje van Zieuwent.

11:45 | Publiek bij De Week van Gelderland

De studio van de Week van Gelderland – Foto: Omroep Gelderland

Morgen is er in de Week van Gelderland ook volop aandacht voor Zieuwent. Wij nemen Jan Heutinck (de hokjesman mee als gast). Maar we zijn ook op zoek naar publiek uit Zieuwent dat vrijdagmiddag mee wil naar de tv-studio in Arnhem.

Er wordt vanaf 15.15 uur een rondleiding georganiseerd en je zit in het publiek van De Week van Gelderland. Een uniek kijkje achter de schermen. Kom met je vrienden, collega’s, buren of wie dan ook. Aanmelden kan via: www.gld.nl/bijwonen

10:00 | Geld voor de nieuwe (en vooral ook groene) speeltuin!

08:10 | Even terug naar Jan de hokjesman

Gisteren hebben we over de kerkepaden gefietst en waren we ook bij Jan de ‘hokjesman’. Hij is 90 en werkt nog 12 uur per dag. Heb je het gemist? Kijk hieronder dag 3 terug.

07:30 | Goedemorgen Zieuwent

Goedemorgen Zieuwent op deze donderdag. We beginnen zo in groep 6/7 op basisschool St. Jozef. Wat we daar doen hoor je rond 08.40 uur op Radio Gelderland.

Heb je nog tips waar we vandaag in Zieuwent ‘Effe moeten buurten’? Mail naar: effebuurten@gld.nl

‘Effe buurten’ in Zieuwent: Dit was dag 4! – Foto: Omroep Gelderland

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-06-20T07:34:36+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.