BBB ook de grootste bij verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel

– Aan de verkiezingen bij Waterschap Rijn en IJssel namen 9 partijen deel. Na telling van de uitgebrachte stemmen is een voorlopige uitslag genoteerd. Met nieuwe binnenkomer BBB als grote verpletterende winnaar.

Op woensdag 15 maart hebben 287.843 inwoners uit 20 gemeenten hun stem uitgebracht voor de verkiezingen van Waterschap Rijn en IJssel. Eén gemeente is nog niet meegenomen in deze telling: deze voorlopige uitslag is op basis van 93% van de getelde stemmen. Het opkomstpercentage bedraagt 59,3%. Bij de verkiezingen in 2019 was dit 53,5%. Deze voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen op lijstniveau maakte Waterschap Rijn en IJssel vandaag, donderdag 16 maart 2023, bekend.

De zetelverdeling is op basis van voorlopige verkiezingsuitslag: 9 zetels voor BBB. Water Natuurlijk is de tweede partij geworden met 5 zetels en behield dus de 5 zetels van de verkiezingen in 2019 evenals de PvdA die met 4 zetels terugkomt in de nieuwe samenstelling. CDA, de grootste partij in 2019, leverde fors in en ging van 5 zetels naar 3 zetels. De VVD leverde 1 zetel in en kom uit op 2 zetels. Vrienden van de Berkel heeft nog 1 zetel over. Ondernemend Water is de partij die uit de geborgde zetels is ontstaan nadat deze bij wet geschrapt werden in de afgelopen periode. Zij hebben 1 zetel in het bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel.

Definitieve uitslag

Op 23 maart om 13.30 uur wordt de definitieve uitslag op persoonsniveau bekendgemaakt. Het kan namelijk voorkomen dat er nog een kleine wijziging in de zetelverdeling plaatsvindt op grond van voorkeurstemmen en/of lijstverbinding van partijen. Het nieuw gekozen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel wordt op 27 maart 2023 geïnstalleerd.

Zetels algemeen bestuur

Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel bestaat in totaal uit 30 personen. 26 zetels worden verdeeld aan de hand van de verkiezingen van 15 maart. De overige 4 zetels zijn zogenoemde geborgde zetels die benoemd worden door de land-en tuinbouworganisaties en de vereniging van bos-en natuureigenaren. Bij de vorige verkiezingen waren er 8 geborgde zetels. Daar zaten de zetels van de ondernemers bij, maar deze zetels zijn verkiesbaar geworden. De (nieuwe) verdeling is bij wet bepaald. Het algemeen bestuur staat onder leiding van dijkgraaf Hein Pieper.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-16 19:56:19


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.