Basisschool Heelweg viert 100 jarig bestaan met vizier op de toekomst

– Basisschool De Meeander in Heelweg viert het eeuwfeest. In 1923 begon de school met 37 leerlingen. Nu telt de school 75 leerlingen en is De Meander in al die honderd jaren, een kleuterschool, een gymzaal en een voetbalveldje rijker. In twee units wordt er lesgegeven: in de onderbouw -groep 1 t/m4- en de bovenbouw groep 5 t/m 8.

Aan wethouder Marco Bennink van de gemeente Oude IJsselstreek de eer om aan het begin van het jubileumjaar een lintje door te knippen. De handeling stond op maandagochtend 8.30 uur symbool voor de entree van leerlingen de school in voor de komende honderd jaar. De wethouder kreeg hulp van de kleindochter van de familie Boenink, de familie van wie drie generaties maandagochtend aanwezig waren. De handeling gebeurde nadat haar opa Gerard en vader Gerben de 100-jarige naamsaanduiding op de gevel onthulden. De overgrootmoeder zat ook op de school.

“Vier generaties Boenink die hier op school hebben gezeten, zijn betrokken bij de school of dat in de vroege jaren geweest”, vertelt Remco Hiddink van de oudervereniging. Opa was lid van de ouderraad en werd de overgrootmoeder twee weken na de opening van de school geboren. “Het gebouw staat op de monumentenlijst. Veel is nog authentiek: van de granieten vloer in de hal tot aan hoge ramen met glaspatronen.” Veel families uit de Heelweg en het buitengebied hebben hier leren lezen, schrijven en rekenen. Herinneringen worden dan ook op de maandagochtend gedeeld door de ouders van wie een aantal de school kennen uit hun jeugd.

Het dorp Heelweg bestaat uit twee dorpskernen en elk hebben in het verleden een ‘lagere school’ gehad. In Oost zat de openbare school en in West de school met een christelijke signatuur. In 1994 fuseerden beide scholen waarbij de school in Heelweg-Oost sloot en de huidige basisschool De Meeander in West uit de Julianaschool ontstond. In Oost kwam er een buurtschapshuis. Daar huist de peuterzaal. “De school en de buurtschapshuis vormen de levensader van de Heelweg”, vertelt Hiddink. “De peuterzaal zorgt voor nieuwe aanwas. De school in Heelweg heeft een goede toekomst voor zich al kan niemand in een glazen bol kijken.”

Terwijl in dorpen in de buurt de vertrouwde dorpsschool sluit is in Heelweg daar geen sprake van. Het is wel eens de vraag geweest of de school open kon blijven toen het aantal kinderen minder dan vijftig dreigde te worden. Hoofd van de school Jeroen Lenderink: “Samen met de locatie in Varsseveld zijn we een school van meer dan 300 leerlingen en in die combinatie kan er wat meer. De kinderen komen uit Heelweg, Halle, Harreveld en ook uit Varsseveld. Er zijn ouders die voor hun kinderen vanwege de rust specifiek kiezen voor een kleinschalige school.”

De Meeander in Heelweg zal later in het jaar is er nog een uitje met de gehele school organiseren en een reünie voor oud-leerlingen dat gepland staat op vrijdag 30 juni. De voorbereidingen zijn daar in volle gang voor.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-17 09:10:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.