Avondvierdaagse Lichtenvoorde: grotere loopgroepen in zomerfeestsferen

– “Die ene regendag, toen op donderdagavond de regen met bakken naar beneden kwam, was meest sfeervolle dag van deze editie”, zegt Lionne van de A4D-organisatie. ‘In de fantastische chaos was het een groot wandelfeest en dat hebben de deelnemers aan deze wandelvierdaagse zelf gemaakt. Alle vier dagen hing er een geweldige sfeer van feest in Lichtenvoorde.”

Met alleen nog de wandelmarathon en de halve marathon te gaan, kijkt de organisatie terug op een fantastische wandelweek. Door het zomerse weer hing er elke avond op de Markt een fantastische sfeer. De organisatie prijst de alle deelnemers, de sponsoren en in het bijzonder de medewerking van mensen die langs de route van de jongste groepen een waterpunt inrichtten. “Dat kan gewoon in Lichtenvoorde. Je belt gewoon aan en vraagt of de kleintjes daar water mogen drinken. En er is niemand geweest die daar ‘nee’ op zegde. We kregen een direct ‘ja’ op die vraag. Dat is toch fantastisch!” De groepen kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar lopen tijdens de vierdaagse naar de speeltuinen. “We werden heerlijk ontvangen. Een waterslang zorgde voor verfrissing; wel oppassen voor de voeten. Die moet je drooghouden.”

De scholen zijn goed vertegenwoordigd tijdens de avondvierdaagse. – Foto: Eveline Zuurbier

Vanwege de zomerse temperaturen van boven de 25 graden waren op plekken in het buitengebied extra waterpunten ingericht voor de groepen die de 10 kilometer en 12,5 kilometer liepen. “Het initiatief kwam van de sponsor van supermarkt Jumbo. De supermarkten Jumbo en Albert Heijn wisselen elk jaar. Volgend jaar verzorgt Albert Heijn weer de sponsoring voor de avondvierdaagse.”

De meiden van het vrouwenvoetbal van Longa’30 liepen ook in een groep mee. – Foto: Eveline Zuurbier

Donderdag en bakken met regen

Het was donderdagavond even de vraag of er op de avond gewandeld zou worden. In overleg met de gemeente en de hulpdiensten besloot de organisatie de wandelavond door te laten gaan. “Op de avond werd alleen regen verwacht en dat weer hoort ook bij de wandelsport.”

Een enorme mensenmassa bij de intocht. – Foto: Eveline Zuurbier

In totaal deden 49 loopgroepen mee. “Er zijn dit jaar minder groepen, maar de groepen zijn groter, wat een mooi aanblik geeft voor de mensen die langs de route kijken”, zegt Daphne van de organisatie. Elk jaar biedt de Avond4Daagse in Lichtenvoorde de mogelijkheid om de afstand van 15 kilometer te lopen, maar wordt aan deze afstand niet meer deelgenomen. “Voor deze afstand zijn een bepaald aantal groepen nodig. Stel je voor dat het één groep die de 15 kilometer loopt, dan loopt deze groepen buitenaf helemaal alleen en dat is niet plezierig. En vraagt dit inzet van meer vrijwilligers, die je ook kan inzetten op de 10 en 12,5 kilometer.”

De wandelkgroep Krabbenborg Transport is de grote winnaar geworden van deze wandeleditie. – Foto: Eveline Zuurbier

Naast de wandelgroepen lopen mensen de route ook individueel. Zij zijn ook vrij in het lopen van het aantal dagen. Op de laatste dag werden de wandelaars aan de rand van Lichtenvoorde door de Rainbow band opgehaald. De vrolijke noten zorgden voor een feestelijke intocht. Vervolgens werden de wandelprijzen uitgereikt aan de beste wandelmarsgroep en de groep die het beste zong. Voor de uitslagen, kijk op de website van Avondvierdaagse Lichtenvoorde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-25 09:02:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.