‘Altijd dat gezeik hier…’ Oudgediende Meerdink heeft moeite met spelregels in raad Aalten

– Oudgediende Henk Meerdink, die namens BBB/HMV is teruggekeerd in de gemeenteraad in Aalten, schoot dinsdagavond tijdens de raadsvergadering uit zijn slof. ‘Altijd dat gezeik hier….”, zei Meerdink na het afbreken van zijn betoog door burgemeester Anton Stapelkamp, terwijl de microfoon nog open stond.

Meerdink wilde bij een hamerstuk, dus een al van een akkoord voorzien onderwerp door de raad, van een stemverklaring een uitgebreide toelichting maken. De 78-jarige fractievoorzitter van BBB/HMV begon met een terugblik op een door de burgemeester geleide bijeenkomst, waarna Stapelkamp ingreep: “Meneer Meerdink, u mag de stemverklaring van een ja of nee voorzien met een korte toelichting van maximaal één minuut. We gaan de vergadering niet overdoen.”

‘Hier stopt het’

Een zichtbaar geïrriteerde Meerdink ging vervolgens op de oude voet door, waarna de burgemeester opnieuw ingreep en op de spelregels van de gemeenteraad wees. “U heeft uw zin afgemaakt en dat is het. Hier stopt het”, zei Stapelkamp, waarna Meerdink zijn ergernis in een kort zinnetje nog liet blijken. De microfoon stond nog aan en het was voor iedereen hoorbaar, maar de burgemeester liet het voor wat het was.

Overigens deed Meerdink er bij de agendacommissie het zwijgen toe, evenals bij het vaststellen van de agenda door de raad. “Dan zijn de regels helder en handhaaf ik die”, reageerde Stapelkamp naderhand. Ook stemde HMV in 2020 in met het nieuwe vergaderreglement in Aalten.

De oprichter van Henk Meerdink Volkspartij (HMV) stopte in 2020 met de lokale politiek, na 42 jaar voor CDA en HMV in de Aaltense gemeenteraad te hebben gezeten. Hij kreeg bij zijn afscheid van burgemeester Stapelkamp de lokale erepenning van Aalten, maar besloot twee jaar later terug te keren. HMV was samen gegaan met BBB en Meerdink werd opnieuw als stemmenkanon ingezet en met succes. BBB/HMV telt vier zetels in de raad.

Bespreekstuk

Meerdink bleek nog wel moeite te hebben met de andere wijze van vergaderen in Aalten. Hij ergerde zich dinsdagavond eerst aan het feit dat Stapelkamp het over ‘HMV’ had. “BBB/HMV”, corrigeerde Meerdink de burgemeester.

Met betrekking tot het fenomeen ‘korte stemverklaring’ had Meerdink na afloop van de raadsvergadering al een oplossing voorhanden: “Ik maak overal een bespreekstuk van. Vroeger waren we ook altijd fijn aan het discussiëren.” Hij zou ook ook een motie of een amendement kunnen indienen, want dan kan er gedebatteerd worden.

Na afloop van de vergadering hebben Stapelkamp en Meerdink de kwestie uitgepraat en bijgelegd.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-07-06 09:55:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.