Festival ‘Een Nieuwe Tijd!’ doet een appel op duurzame omgang wederopbouw-tijd

– De wederopbouwperiode begint direct na de oorlog en duurde tot aan de jaren ’70. Vrijdag 1 juli werd voor die tijd het Festival ‘Een Nieuwe Tijd’ gehouden in de DRU in Ulft om meer waardering en kennis te behouden over deze belangrijke periode zodat cultuur en monumenten niet verdwijnen of onherstelbaar worden verminkt. Ook dit is erfgoed.

Het festival Een Nieuwe Tijd! sluit een bijzonder samenwerkingsproject af. Elf Achterhoekse gemeenten brachten samen het erfgoed van de wederopbouwperiode op allerlei manieren onder de aandacht. Zo is veel meer kennis over en waardering ontstaan voor die tijd. Daarmee kunnen gemeenten, organisaties en ook de inwoners zelf voordeel doen in de aanpak van grote maatschappelijke vraagstukken die nu spelen, zoals de woningnood, schaarste van materiaal en de overgang naar duurzame energie.

Op 1 juli werd daarvoor een brug geslagen naar de toekomst. Bezoekers krijgen allerlei tips over het groener maken van hun omgeving of duurzamer om te gaan met bijvoorbeeld kleding. De tijd van de wederopbouw staat erom bekend dat voor onze eerste levensbehoefte -een huis en daarvoor nieuwe materialen, voedsel uit de hele wereld en kleding uit grote fabrieken- in overvloed beschikbaar zijn gekomen. Kleding kopen en dragen zijn in onze wegwerpmaatschappij van weinig waarde. De kledingindustrie het minst duurzaam. Dat vraagt een andere omgang.

Daarnaast lopen er parallellen met de huidige tijd. Nu hebben we ook te maken met woningnood, grondstoffen-, energie- en voedselvraagstukken.

Gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk brachten op het festival samen de thema’s erfgoed en duurzaamheid onder de aandacht.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-06 07:46:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.