Afschuwelijke wegbezuiniging toren, carillon en beiaardier Jacobskerk afgewend: een ode aan het carillon klinkt over het marktplein

– Door het opzetten van een petitie tegen het wegbezuinigen van de Jacobstoren met carillon én de kosten van een beiaardier zijn deze voorlopig afwend. Nog voordat beiaardier Wim Ruessink de 34 dubbelzijdig uitgeprinte handtekeningen (1700 st) vrijdagmiddag in de toren overhandigde aan burgemeester Joris Bengevoord, is bekend geworden dat een voltallige gemeenteraad een amendement in voorbereiding heeft. ‘Dit bezuinigingsvoorstel moet van tafel’, maar welk geitenpaadje zij gevonden hebben, is voor Wim Ruessink nog onduidelijk. “Het geld moet ergens vandaan gehaald worden en tot de besluitvorming op 31 oktober is nog niets zeker.”

Een glimlach schijnt er op de regenachtige vrijdagmiddag door onderin de toren bij een kerngroepje betrokken Winterswijkers. Zodra Ruessink de handtekeningen en een USB-stickje met een paar honderd reacties heeft overhandigd, zegt hij: “Deze twist hadden wij niet zien aankomen. Bij dit moment hoort muziek.” Ruessink neemt de trappen en de ladders naar boven. Hij laat vervolgens het carillon horen over Winterswijk. Eerst speelt hij met een klassiek muziekstuk ‘Ode aan het carillon’ dat als een serenade klinkt. Vervolgens op een ingefluisterd verzoek van de burgemeester Oude Jacob uit Ja, Zuster, Nee, Zuster en sluit af met de Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Afschuwelijke wegbezuiniging toren, carillon en beiaardier Jacobskerk afgewend: een ode aan het carillon klinkt over het marktplein – Foto: Eveline Zuurbier

Carillon is onlosmakelijk verbonden met de Markt, de marktplaats en de Winterswijkers

Helemaal gerust is Ruessink er nog niet op. “Onvoorstelbaar en onverstoorbaar kwam dit voorstel ergens vandaan toen ze mij dat kenbaar maakte. Bij de meeste Winterswijkers waren deze bezuinigingsplannen om de Jacobstoren met carillon te verkopen en de kosten van de beiaardier te schrappen amper bekend.” Met het kerngroepje mensen is er petitie voor handtekeningen online gezet. “De eerst vijf handtekeningen waren spannend en toen werd het een vliegwiel voor publiciteit en reacties uit de samenleving”, zegt Ruessink. Het klinken van het carillon is onlosmakelijk verbonden met de Markt en de marktplaats. “Wie gaat het doen? Of wat blijft er over? En is het niet meer klepelen van de klokken wel mogelijk?” Klokken in een kerktoren hebben namelijk een luidfunctie dat in Winterswijk ook nog eens hoort bij een monumentenstatus.

Bij de petitie ontving Wim Ruessink 240 verbolgen reacties. Die heeft hij niet allemaal uitgeprint, maar op een USB-stickje gezet en met de uitgeprinte handtekeningen aan burgemeester Jos Bengevoord overhandigd. Die reageerde vrijdagmiddag in de toren: “Als jullie met z’n allen op de publieke tribune zitten tijdens de behandeling van de gemeentebegroting, zal het best goed komen.”

Het cadeau van de bevolking zou 20 euro per kilo opbrengen

Het carillon heeft voor menig Winterswijker een grote betekenis. Het is in de jaren ’90 bij elkaar gespaard door de bevolking en aan de gemeente cadeau gedaan. Dat cadeau zou nu ‘verpatst’ worden en daarop hebben Winterswijkers met afschuw gereageerd. Het carillon bestaat uit 47 klokken en 1 luidklok. De bronzen klokken en de metalen klokkenstoel zouden 20 euro per kilo gaan opbrengen wanneer ze worden omgesmolten. “Het zou een afschuwelijke vertoning zijn wanneer de klokken uit de toren naar beneden gehesen worden. We moeten er niet aan denken”, aldus een betrokken Winterswijker.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-21 15:28:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.