Achterhoekers straks als kunstwerk langs de weg

– Wie niet uit de omgeving van het Achterhoekse Geesteren komt, weet vast niet wie Wily is. Toch is hij wereldberoemd in eigen regio. En dus is Wily binnenkort levensgroot te bewonderen langs de straat waaraan hij woont. Als kunstwerk nog wel.

Wily Erinkveld – bijnaam: Willy van de Melktap – heeft een melkveebedrijf, is kampioen boerengolf en zit inmiddels ook in de gemeenteraad. Hij zette Geesteren op de kaart tijdens Zomer in Gelderland in 2017, toen het dorp als winnaar uit de bus kwam en zich een jaar lang ‘de mooiste plaats van Gelderland’ noemen.

Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij is in de werkplaats van een metaalbedrijf in Eibergen nog druk bezig met het maken van de kunstwerken. De beelden zijn van cortenstaal en krijgen een roestbruine kleur.

Een eer

Langs de Nettelhorsterweg is Willy straks te bewonderen als 7,5 meter hoog kunstwerk. “Het is heel erg bijzonder”, zegt hij. “Toen ik hoorde dat ik een kunstwerk zou worden, dacht ik: er zijn toch tal van andere mensen die belangrijk zijn. Maar ik vind het wel heel erg leuk en een eer.”

Het gaat over de mensen uit de regio en ik hoop dat het daardoor zal beklijven, dat het iets van de mensen is

Mirjan Koldeweij, beeldend kunstenaar

Het kunstwerk laat Wily die op een ladder een lamp ontsteekt. “Eigenlijk deed ik mijn arm omhoog toen we een paar jaar geleden kampioen zijn geworden met Boerengolf. Toen is een foto van mij gemaakt en die is nu als inspiratie gebruikt.”

Wily straks levensgroot te zien als kunstwerk. – Foto: Omroep Gelderland

Naoberschap

Wily is niet de enige die straks te bewonderen is. De beeldenserie ‘Praotvolk’ bestaat uit zes beelden van drie ‘bekende’ mensen en drie ‘bekende’ dieren. “Het zijn mensen en dieren die er toe doen in de omgeving”, legt Mirjam uit. “In deze omgeving is naoberschap heel erg belangrijk. Ik wil met het kunstwerk laten zien welke mensen en dieren in deze omgeving leven en wonen.”

Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij maakt de beelden. – Foto: Omroep Gelderland

Naast Wily krijgen ook Annie uit de gemeente Lochem en Livia – een schoolgaand kind – een eigen beeld. Paard Verdi van Stal Nijhof heeft voor miljoenen bij elkaar gesprongen. “Hij is nu weliswaar met pensioen, maar levert nog steeds nazaten”, vertelt Koldeweij. Daarnaast krijgt koe Mina ook een beeld. Ze is er niet meer, maar heeft in haar leven veel melk geleverd. De laatste plek is voor hen en haan. Deze twee kippen staan samen op de kerktoren van Geesteren.

Gratis kunst

De zes kunstwerken zijn straks voor iedereen te bewonderen. Ze komen in de schijnwerpers te staan zodat ze ook ’s avonds goed te zien zijn. In de Achterhoek kun je steeds meer kunst in de openbare ruimte zien. De afgelopen jaren zijn er op silo’s en panden kunstwerken gemaakt. “Ik vind het mooi dat er inmiddels veel meer aandacht is voor kunst. Mijn beelden nemen echt de ruimte in in de wereld en dat vind ik wel mooi”, glundert Koldeweij.

De kunstenares hoopt dat haar kunstwerk iets doet met de mensen. “Het gaat over de mensen uit de regio en ik hoop dat het daardoor zal beklijven, dat het iets van de mensen is.”

Kijk hier hoe de kunstwerken eruit moeten komen te zien:

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2023-11-04 10:36:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.