Achterhoekers brengen festivalgevoel naar Den Haag en niet zonder reden

– Buiten is de sfeer niet zo als normaal gesproken bij een festival. Geen uitgelaten mensen die er een mooie dag of avond van gaan maken. Nee, het is wat rustiger. Maar als je eenmaal de Koninklijke Schouwburg in Den Haag binnentreedt dan komt dat festivalgevoel vanzelf. Muntjes en polsbandjes worden uitgedeeld. Bij sommigen wordt de leeftijd zelfs gecheckt. We zijn op het Achterhoeks Lentefestival dat voor het eerst georganiseerd wordt.

De Achterhoek is met een delegatie van ongeveer vijftig politici, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in Den Haag om aan Tweede Kamerleden te laten zien hoe het is om te leven, wonen en werken en hun regio. Voorheen organiseerden ze het Lentediner, nu hebben ze er een heus festival van gemaakt.

Lobby voor belangrijke onderwerpen

Vier onderwerpen krijgen extra aandacht: wonen, biobased bouwen, de grens, onderwijs en arbeidsmarkt en de zorg. Allemaal hebben ze – net zoals op een echt festival – een eigen podium. En dat niet alleen: er is muziek, een heus food-court en er zijn theatermakers.

Eén van de ‘podia’. Hier wordt gesproken over biobased bouwen. – Foto: Omroep Gelderland

De Jonge: waar zit komt Achterhoekse magie vandaan?

Veruit het belangrijkste onderwerp waarvoor de Achterhoek naar Den Haag is gekomen is het onderwerp wonen. Minister Hugo de Jonge heeft zijn festivalschoenen aangetrokken om te horen wat de Achterhoek wil. De Achterhoek wil vooral meer. In de woondeal die de minister afgelopen maart sloot met de provincie Gelderland en de gemeenten is afgesproken dat er tot het jaar 2030 in totaal 8400 woningen gebouwd worden in de Achterhoek.

Maar de regio wil over de 10.000 woningen gaan. “Ik geloof dat dat kan”, zegt De Jonge. In andere regio’s in Nederland krijgt hij de handen niet zo makkelijk op elkaar en daarom doet hij een oproep: “Help me om deze klus ook in de rest van Nederland te klaren. Jullie hebben een innovatieve bouwsector en jullie krijgen het gewoon voor elkaar. Hoe kan dat? Waar komt die magie van de Achterhoek vandaan?’ vraagt hij zich hardop af. “Komt dat omdat jullie niet zo groot zijn en wel moeten samenwerken of zit het in jullie cultuur? Ik wil in ieder geval van jullie leren.”

Spelregels Den Haag niet voor de Achterhoek

De komende jaren komen er dus sowieso duizenden woningen bij. Maar het past misschien niet in de Achterhoek om dat te realiseren door grote woontorens of wijken van honderden woningen te bouwen.

Om aan De Jonge te laten zien dat maatwerk van belang is, heeft de Achterhoek een nieuw spel meegenomen naar Den Haag: Woonopoly editie Achterhoek. Twee grote landkaarten van de Achterhoek liggen op de grond. Tal van huisjes liggen klaar om ergens neergezet te worden. Maar hoe doe je dat? Want wat zijn de gevolgen voor leefbaarheid als je bij een kleine kern een heel nieuwe wijk bouwt? Of wat gebeurt er als er een nieuw dorp gebouwd wordt?

Festivalgangers spelen Woonopoly. – Foto: Jerry Lampen

“Wij willen meer experimenteren”, zegt Mark Boumans, voorzitter van de 8RHK ambassadeurs en burgemeester van Doetinchem. “Denk aan het ontwikkelen van flexconcepten of andere woonvormen.” Boumans legt het uit aan de hand van de gereedschapskist. “De Jonge heeft een gereedschapskist, maar hij weet niet precies wat erin zit. Waarom gooien we die niet op de kop en kijken we niet samen wat erin zit en wat de mogelijkheden zijn?”

Tevreden naar huis

Met een biertje in de hand evalueert de voorzitter: “Ik ben heel erg tevreden. Er waren bijna twintig Kamerleden. We hebben onze boodschap goed kunnen vertellen en er was een gewillig oor voor onze onderwerpen.” Zeker op het gebied van wonen zijn er stappen gezet: “Ik voel dat er geen rem is op wat wij willen”, begint Boumans. “De provincie zegt tegen ons doe niet te gek, maar we horen nu van Hugo dat er ruimte ontstaat en dat hij mee wil denken. Dat is winst.”

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2023-06-01 09:08:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.