Achterhoek krijgt er een museum bij: ‘Het andere verhaal over de 80-jarige oorlog’

– De Achterhoek krijgt er een nieuw museum bij. Het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog moet medio 2024 opengaan in de Oude Calixtuskerk in Groenlo.

Het idee voor het museum ontstond een aantal jaren geleden tijdens een congres in de Oude Calixtuskerk over het herbestemmen van kerken. Initiatiefnemer is Koen Klein Tuente die in de kerk graag het verhaal over de Tachtigjarige Oorlog wil vertellen, waarbij het niet alleen gaat om de slag die iedere twee jaar in Groenlo wordt nagespeeld.

‘Interactief op pad gaan’

“We willen hier het andere verhaal vertellen”, legt hij uit. “De tegenstelling in de Gouden Eeuw tussen het westen van Nederland en de plunderingen en armoede hier.” Het idee is dat mensen interactief op pad gaan in het museum. De eerste schetsen voor de inrichting zijn inmiddels klaar.

Toch wordt in het nieuwe museum ook aandacht besteed aan het succes rond het historische evenement De Slag om Grolle, dat eens in de twee jaar in Groenlo wordt georganiseerd. Het evenement trekt honderden liefhebbers van over de hele wereld, die als historische acteurs de zeventiende-eeuwse gevechten naspelen.

Directeur uit Hattem

Daphne Maas is aangesteld om komend jaar de organisatie rond het museum verder uit te werken en ervoor te zorgen dat het in 2024 de deuren kan openen. Maas is nu nog directeur van het Voerman Stadsmuseum in Hattem. Het huidige Stadsmuseum in Groenlo, waar nu het verhaal rond de 80-jarige oorlog in het vestingstadje wordt verteld, gaat onderdeel uitmaken van het nieuwe museum.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-12-20 07:53:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.