Aanstekelijk enthousiasme maakte de optochten in Aalten zo groot

– Een lampionnenoptocht met een paar lichtwagens die de volgende dag meededen in de allegorische optocht beplakt met enkele dahlia’s. Publiek langs de kant verwonderde zich over de grote deelname. ‘Zo groot zijn de lampionnenoptocht en het corso met andere wagens nog niet geweest’, tot groot genoegen van Johan Scholten van de optochtcommissie. “Als je me dit voorjaar had gezegd: ‘er doen 15 wagens mee, dan waren wij blij, maar het werden er 35! Werkelijk fantastisch.”

Het Aaltense Volksfeest werd vorig weekend gevierd. En omdat de organiserende stichting Volksfeest Aalten van het 50-jarige jubileum iets extra’s wilde maken, werd een tandje bijgezet. En het werd een groot succes. “Ik krijg nog dagelijks berichtjes over hoe mooi mensen de optocht vonden en dat we samen het feestelijk hebben gemaakt”, zegt Scholten.

We zeiden tegen elkaar: ‘we halen die punten eruit waar we plezier van krijgen. En toen gebeurde het”

Het ging langzamerhand bergafwaarts met de Aaltense optocht. En ook bij andere activiteiten straalde dat door in het Aaltense volksfeest. De dit jaar nieuw gevormde optochtcommissie wist zelf niet waar te beginnen. “We zeiden tegen elkaar: ‘we halen die punten eruit waar we plezier van krijgen. En toen gebeurde het”, zegt voorzitter Johan Scholten. “Als je plezier en enthousiasme uitstraalt krijg je het aan de gang.”

Er is aanloop flink geflyerd in Aalten met oproepen om er een grandioos feest van te maken. De optochtcommissie bezocht andere evenementen. “We hebben toen gezegd: ‘we moeten niet naar de optochten in Lichtenvoorde en Winterswijk kijken: we maken onze eigen optocht, een allegorische optocht en we richten ons meer op de toekomst. De jeugd is belangrijk. We kochten 10 wagentjes om uit te delen. Heel veel ouders willen wel, maar vinden de aanschaf van een wagentje te duur. Op deze manier kon het dus wel wat gebeuren.”

Heel Aalten deed mee

Ondernemer Beele stelde een hal beschikbaar. “Hij zei: ‘kom maar, want hier is ruimte’. En vrijdag stond het daar vol 10 karretjes met ouders en kinderen om bloemen te plakken. En als ik nu op het vorige weekend terugkijk, dan zijn we heel blij. We hebben het gefikst. Toen we in het vroege voorjaar aan de klus begonnen rekenden we op een deelname van 15 wagentjes. Als je ons toen had gezegd: ‘het worden er 35’, dan hadden we dat niet kunnen geloven.”

“Iedereen heeft leuk meegedaan”, vertelt Scholten verder. Hij noemt de groep ‘Groene Meiden die met het voor hun lopende Dweilorkest meezongen en een feestje maakte. Sommigen namen deel in de lampionnenoptocht. Een van de vele buurten die deelnamen en met een wagen uit de jaren zeventig op de proppen kwam in een totale hippysfeer, de andere deed met Avatar aan beide optochten mee. Ook het Aaltense gemeentebestuur anticipeerde op de gevraagde saamhorigheid met ‘Besturen doe je niet vanuit je Eendje’ en reed in een Citroën Deux Cheveaux mee.
De nieuwe optochtcommissie gaat het volgend jaar weer organiseren? “Daar zou de stichting grote kans in hebben. We zijn met 7 mensen hier aan begonnen en we hebben allen gedacht, ‘we gaan er wat van maken, maar we zeggen niet tegen elkaar ‘we gaan door’. Alleen de stichting weet wie van ons wel of niet doorgaat. Ik vertel het dus niet.”

Burgemeester Stapelkamp maakte met het college op vrijdag 15 september een ronde langs de wagens en was toen al enthousiast over de deelname.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-22 09:04:02


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.