49 jonge asielzoekers tijdelijk in hotel ’t Zwaantje

– Ze zitten nu al langer dan gepland in een oud Van der Valk hotel in Cuijk, maar zullen per 1 april worden ondergebracht in hotel ’t Zwaantje in Lichtenvoorde: 49 alleenstaande minderjarige asielzoekers in de leeftijd tot en met 17 jaar. Het COA gaat de groep bestaande uit 13 meisjes en 26 jongens voor zes maanden hier huisvesten.

Gemeente Oost Gelre heeft een verzoek van het COA gekregen om jonge mensen om jongeren in ’t Zwaantje te kunnen huisvesten. Burgemeester Annette Bronsvoort: “We kennen de beelden van Ter Apel en dat gun je niemand, zeker kinderen niet. En daar gaat het hier om. We hebben als college daarom besloten om COA te ondersteunen om de huisvesting bij ’t Zwaantje mogelijk te maken. Deze jongeren zijn kansrijk voor een verblijfsvergunning om statushouder te worden. Ze komen uit Yemen, Syrië, Iritrea en Somalië. Voor deze jongeren moet het COA onderdak verlenen. Nidos is de organisatie die de jongeren begeleidt en onderwijs gaat regelen voor deze jongeren.”

Wethouder Bart Porskamp: “Jonge asielzoekers huisvesten begon vorig jaar al te knellen. Dit is een stukje bijdrage die we als gemeente kunnen leveren, maar zien ad-hoc oplossingen als dit liever niet. Je wil dit voor mensen ook beter regelen.”

De jongeren die naar Lichtenvoorde komen, zijn sinds september in Nederland. Zij zaten eerst in Nuland en nu in Cuijk waar ze al langer zitten dan oorspronkelijk was bedoeld. Per 1 april is het Hotel van der Valk niet meer beschikbaar.

We kijken liever naar hoe we permanente opvang kunnen regelen

“Er zijn heel veel asielzoekers en dus blijft het noodzakelijk dat gemeenten bijdrages aan blijven leveren. We zijn nog steeds aan het ‘repareren’”, zegt Porskamp, en dus kunnen zij in ’t Zwaantje maximaal zes maanden blijven. We kijken liever naar hoe we permanente opvang kunnen regelen. Door dit in de regio gezamenlijk op te pakken kunnen we deze jongeren ook onderwijs gaan geven. We moeten hierover met elkaar over praten, want mensen telkens doorschuiven is onwenselijk.”

Gehouden informatieavond

Voor de buurt is vrijdag een speciale informatieavond gehouden om ze nader in te lichten en op de website van de gemeente is een pagina ingericht waarop de veel gestelde vragen voorzien zijn van antwoorden.

De minderjarige vluchtelingen krijgen via Nidos een voogd toegewezen, als wettelijk vertegenwoordiger. Nidos is ook aanwezig op de opvanglocatie. Alle jongeren hebben ook een mentor.

In het hotel komt een recreatieruimten om ervoor te zorgen dat deze jonge vluchtelingen zich binnen kunnen vermaken. Er zijn sportverenigingen die iets voor ze willen organiseren. De leiding van het COA stuurt erop aan dat jongeren tijdig thuis zijn en maken hier afspraken over met hen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-28 10:39:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.