125-jarig Zeiler krijgt verdiend predicaat Hofleverancier

– Pas op 3 oktober kwam het bericht van de Koning dat Zeiler in Lichtenvoorde het predicaat Hofleverancier verdiend heeft. Burgemeester Annette Bronsvoort kwam het predicaat zaterdagmiddag tijdens een feestelijke receptie voor het 125-jarige aan de familie van het bedrijf uitreiken. “Het bedrijf heeft een vooraanstaande positie in de regio, is ook waardevol voor andere ondernemers en heeft een voortreffelijke bedrijfsvoering.” Zeiler krijgt om die redenen bij Koninklijke beschikking de titel Hofleverancier toegekend.

Zeiler is de vijfde onderneming in Oost Gelre die het predicaat Hofleverancier hebben gekregen. Bakkerij Wissink in Groenlo, Dusseldorp Fietsen en Schilderbedrijf Lefering beide uit Lichtenvoorde en Korenmolen De Vier Winden, gingen Zeiler voor. Bij het predicaat Hofleverancier is een koninklijke onderscheiding voor ondernemingen. Personen krijgen een lintje uitgereikt en bij ondernemingen hoort een muurschild dat die middag met champagne en slingers onthuld werd.

Gashaarden aankleden met pannen en kopjes

In 1897 begon Zeiler met een smederij. Dit bedrijf groeide al snel uit tot een machinefabriek, ijzerwaren en olie/gashaarden. “Mijn moeder kleedde de winkel met gashaarden aan met pannen en kopjes en daar kwam gaandeweg steeds meer bij”, zegt Mirjan Snijders-Scheltinga. Zij is sinds 2000 samen met haar man Laurens de huidig eigenaar van de zaak. Het is een speciaalzaak waar op het gebied van koken, tafelen, buitenleven en cadeauartikelen alles te koop is.

Zoon Bram wil ‘de erfenis’ nu de zaak de titel Hofleverancier heeft gekregen, graag voortzetten. Hij is van origine een kok. Hij geeft regelmatig kookworkshops en kan veel achtergrondinformatie vertellen over het gebruik van kookartikelen. “Het is dat stukje extra dat ik aan klanten kan geven”, zei hij tijdens de receptie.

Geschiedenis Zeiler in het kort

De geschiedenis van de firma Zeiler gaat terug tot 5 oktober 1897 wanneer Johannes Zeiler, van beroep hoefsmid een smederij start in Lichtenvoorde. De bedrijfsmatige start van de smederij Zeiler kenmerkt zich door veel ambachtelijk handwerk. Het hoefsmeden was met name voor de klanten die bestond uit landbouwers.

Vanaf 1911 handelt het bedrijf in machinerieën, ijzerwaren en huishoudelijke artikelen, wat leidt tot een verbouwing tot winkel in 1918. In 1922 komt de zoon van Johannes Zeiler in het bedrijf en verandert ook de bedrijfsvorm.

De smederij wordt groter en meer machines en werktuigen worden aangeschaft.

In de jaren ‘50 en ‘60 groeit het bedrijf door en er volgen specialisaties. Er wordt een nieuwe hal gebouwd achter de Rapenburgstraat, aan de Esstraat, voor machinefabriek Zeiler N.V. En het personeelsbestand groeit tot 30 personen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-08 19:59:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.