Zwarte Cross gaat festival een moment geheel plat leggen: Levendenherdenking met Syrisch tenor als zingend middelpunt

LIEVELDE – De Zwarte Cross legt het festival op donderdag 18 juli één minuut lang volledig plat. Om precies 20.00 uur herdenken alle aanwezigen de levenden, in een co-productie met Amnesty International. Awn Maarof, een tenor van wereldklasse die vluchtte uit Syrië, speelt de hoofdrol in de nieuwe festivaltraditie van het grootste festival van Nederland.

De Zwarte Cross en Amnesty International roepen alle bezoekers, medewerkers, artiesten, motorcrossers en stuntmannen op om “allemaal even te denken aan één of meerdere personen die ons dierbaar zijn. Daarmee is de Levendenherdenking een reusachtige stunt waar álle aanwezigen op de Zwarte Cross aan bijdragen.” Op elk van de 36 podia pakt een bevlogen spreker de microfoon: klokslag 20.00 uur is het zover, even is het muisstil op het meest luidruchtige festival van Nederland.

"De Levendenherdenking is belangrijker dan ooit"

Over de doden niets dan goeds. Maar de levenden verdienen óók een gedenkmoment, zo stellen de Zwarte Cross en Amnesty International. Daarom is de Levendenherdenking er. Vanaf nu íéder jaar op de Zwarte Cross. Rens den Hartog, creatief directeur van de Zwarte Cross: “De Levendenherdenking blijven we trouw, het mag een Zwarte Cross-festivaltraditie worden. Sta een momentje stil bij je familie, je beste vrienden of denk eens even aan mensen die door oorlog alles achter moesten laten. Of helden die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor een ander. Want precies dat is het waardevolle aan de Levendenherdenking: je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden.”

Na 50 seconden ontaardt de Zwarte Cross voor de resterende 10 seconden van de minuut in een oorverdovend gejuich. Het festival en de mensenrechtenorganisatie moedigen alle deelnemers aan om na de Levendenherdenking een berichtje te sturen naar die ene persoon waaraan werd gedacht.

Gevluchte Syrische tenor Awn Maarof vormt zingend middelpunt van de Levendenherdenking

Operazanger Awn Maarof begon zijn studie aan het conservatorium van Damascus tijdens de eerste Syrische oorlogsjaren. Ondanks de oorlog wist hij af te studeren en hij zat sindsdien niet stil. Hij zong voor tienduizenden mensen in het Bird’s Nest stadion van Beijing (bekend van de openingsceremonie op de Olympische Spelen) en op festivals in Griekenland, Libanon, Algerije en Dubai. Hij ontmoette zijn held Andrea Bocelli voor een één-op-één masterclass, een groot contrast met zijn leven in het door oorlog verscheurde Syrië en later als vluchteling.

De Zwarte Cross kwam Awn, die onderdeel uitmaakt van de band De Niemanders, op het spoor via een video van een optreden op een klein podium. De klasse van Awn was duidelijk hoorbaar en Awn zal tijdens de Levendenherdenking zijn opwachting maken voor het grote publiek, in de Megatent.

Petitie voor Iraanse rapper Toomaj Salehi: doodstraf vanwege steun aan vrouwenprotesten

Amnesty International, al meer dan tien jaar partner van de Zwarte Cross, voert dit jaar op de Zwarte Cross actie voor de ter dood veroordeelde Iraanse rapper Toomaj Salehi. “In Iran dreigt de executie van de populaire rapper Toomaj Salehi. Hij kreeg deze gruwelijke straf omdat hij deelnam aan demonstraties voor meer vrijheid voor vrouwen en omdat hij, via zijn muziek, kritiek uitte op de Iraanse autoriteiten. Zijn proces was oneerlijk en in de gevangenis werd hij zo zwaar gemarteld dat hij botbreuken opliep en met één oog slecht ziet. Salehi was een van de boegbeelden van de vrouwenprotesten in Iran die uitbraken na de dood van Jina Mahsa Amini in september 2022. Amini overleed nadat de zedenpolitie haar had opgepakt omdat ze haar verplichte hoofddoek niet goed zou dragen. De autoriteiten reageerden keihard op de massale protesten die hierop volgden. Na schijnprocessen zijn al negen demonstranten geëxecuteerd.”

Amnesty International en de Zwarte Cross roepen samen op om Toomaj Salehi niet te executeren en hem onmiddellijk vrij te laten. Amnesty International is al jaren een partner van de Zwarte Cross. Eerder voerden zij met de Naked Run For Freedom samen actie voor de Russische popact Pussy Riot.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-12T16:27:25+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.