Zieke Tom steelt show op eigen boekpresentatie: ‘Blij dat ik er bij ben’

– Tom van Beusekom is ongeneeslijk ziek. De 32-jarige atleet uit Bredevoort heeft zijn levensverhaal vastgelegd in een boek. En hij organiseerde zelf de presentatie. “Ik ben vooral blij dat ik er zelf bij ben.”

De presentatie van De Dubbele Marathon vindt plaats in de Sint-Georgiuskerk in Bredevoort, die bomvol zit. Tom heeft alles zelf bedacht. Allerlei mensen worden uitgenodigd aan tafel om de praten over zijn leven, zijn ziekte, het boek en de marathon. Tom is de spil van het geheel. Hij wisselt heftige, indringende verhalen af met grappen en grollen. Als een ware entertainer.

Lach en een traan

“Het is gelukt, dit was mijn doel”, lacht hij. “Kippenvel, een avond met een lach en een traan. Het is geweldig, alles zat erin. Heel bijzonder dat het boek er echt is. Ik hoor hele bijzondere reacties van mensen die het boek al uit hebben.”

Tom van Beusekom – Foto: Omroep Gelderland

Tom grossiert in anekdotes. Hoe hij een bloedneus kreeg die niet meer leek op te houden en dat hij vervolgens met twee tampons in zijn neus hulp ging vragen bij de buren. En dat hij een gelletje opeiste dat voor atlete Saskia Weinans was bedoeld. “Er zat cafeïne in, ik ging als een speer.”

Vriendschap

Saskia Weinans heeft warme woorden voor Tom, met wie ze vaak samen trainde. “Tom is een heel warm persoon. Altijd heel lief, aardig voor iedereen. Hoe hij het hier allemaal heeft geregeld en aangekleed, allemaal heel leuk. Tom en ik zijn hele andere personen, maar we hebben heel veel warmte en liefde voor elkaar gekregen. Daarom konden we zo goed samen trainen en we hebben een hele mooie vriendschap opgebouwd. Ik mis hem nu echt op de trainingen.”

Soort therapie

Zijn beste vriend Rob is heel trots op Tom. “Hij heeft er heel lang aan gewerkt en hij heeft hier echt naar uitgezien. Het was voor hem ook een soort van therapie, al die gesprekken met zijn uitgever. Het is ook heel confronterend om al die dingen van vroeger boven water te halen. Je ziet het, de hele kerk zit vol, dus publiek heeft hij wel. Hij heeft ook genoeg stampei gemaakt over dit boek in de media.”

Morfinespuit

Op het einde van de presentatie krijgt Tom de vraag waarmee hij nou het meest blij is. “Dat ik hier nog ben, dat ik dit allemaal mee mag maken. Ik heb van de week al zoveel boeken gesigneerd, het deed zoveel pijn, dat de thuiszorg moest komen om nog een morfinespuit te zetten. Maar ik heb het er allemaal voor over.”

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-11-27 14:10:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.