Yvon is blind, maar kan het Bloemencorso dankzij Hilbert tóch meemaken

– Het Bloemencorso in Winterswijk heeft dit weekend voor het eerst een blindentolk ingezet. Op een speciale tribune kunnen blinden en slechtzienden dankzij een tolk toch genieten van een stukje internationaal erfgoed.

Yvon Boerman, zelf sinds een aantal jaren blind door een oogziekte, is de initiatiefnemer. Ze luistert met tientallen andere slechtzienden op de speciale blindentribune naar blindentolk Hilbert Geerling.

Kippenvel

Hilbert beschrijft de voorbijtrekkende corsowagens via een zendertje. De tribunegasten luisteren mee op de koptelefoons die ze hebben ontvangen. Terwijl ze goed luisteren naar wat Hilbert vertelt, trekt er net een metershoge praalwagen met pauw langs. “Ik heb echt kippenvel van de beschrijvingen van de pauw”, zegt Yvon blij.

Ze is enthousiast over de rol van de blindentolken. “Zij vertellen het zo, dat je echt denkt dat je het gezien hebt. Net als een goed boek. Wanneer het goed geschreven is, kun je er helemaal inkruipen en het helemaal verbeelden. Het zijn echt vakmensen.”

Emotie

Hoe kan Hilbert dat zo goed? “Je moet beelden kunnen vertellen”, legt hij uit, “maar belangrijker nog is de keuzes die je maakt. Als je kunt zien, dan zie je alles. Dus, wat ga ik vertellen en wat laat ik weg? En dan is de emotie belangrijk.” Yvon: “Ze zijn echt goede ogen voor de mensen.”

Kijk hier hoe Hilbert te werk gaat:

Geschreven door George Borghouts, Omroep Gelderland op 2023-08-27 13:51:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.