Woningdoorzoeking in Anholt in woning van 13 in Nederland werkende arbeidsmigranten

– Diverse Duitse autoriteiten hebben in Anholt-Isselburg in het grensgebied bij Aalten-Dinxperlo, een inval gedaan in een woning aan de Adolf-Donders-Allee waar arbeidsmigranten zich laten huisvesten door de bedrijven waar ze werken. Er werden geen directe gevaarlijke of mensonwaardige toestanden aangetroffen. Wel onderzoeken de autoriteiten de woon-werk omstandigheden van deze arbeidsmigranten en de hoe de huren geregeld zijn. In de woning bleken dertien arbeidsmigranten gehuisvest te zijn.

De inval vond op 27 april plaats. Immigratieautoriteiten en het bouwtoezicht van het districtsbestuur van Borken en het bureau voor openbare orde van de stad Isselburg namen deel. De politie was nauw betrokken bij de planning en voorbereiding van de operatie. Naast administratieve ondersteuning voor de overige autoriteiten koppelde de politie de operatie aan een landelijke opsporings- en controledag. Talrijke politieagenten waren betrokken onder leiding van Kriminalrat Mirko Roeßing.

“Acute gevaarlijke toestanden, dat wil zeggen die onmiddellijk moesten worden opgeruimd, konden ter plaatse niet worden geïdentificeerd”, zegt Elisabeth Schwenzow, die verantwoordelijk was voor de algehele coördinatie van deze actie door de autoriteiten. De diensten hebben de zaak in onderzoek genomen.

“We hebben als verantwoordelijk districtsbestuur gecontroleerd of de bouwvoorschriften, met name met betrekking tot brandbeveiliging, worden nageleefd en of de bewoners daar geregistreerd zijn onder de immigratiewetgeving”, zei Schwenzów duidelijk.
“Wij zijn verantwoordelijk voor het controleren van de registratiewet en het controleren of rekening wordt gehouden met de zorgen van de wet ter versterking van de woningbouw van Noordrijn-Westfalen”, legt de burgemeester van Isselburg, Michael Carbanje, de taken van de lokale gemeente uit. De Wet versterking woningbouw, die sinds medio 2021 in Duitsland van kracht is, biedt steden en gemeenten kansen om krachtiger op te treden tegen probleemwoningen en verwaarlozing van woonruimte. Daarnaast schrijft het minimumeisen voor huisvesting in huisvesting voor.
“Op deze manier moeten gevaren als gevolg van het gebruik van woonruimte en extreem hoge huren worden voorkomen”, voegde Frank Schaffeld, hoofd van het bureau voor openbare orde in Isselburg eraan toe.

In Duitlands gehuisvest maar werkend in Nederland

Tegen de achtergrond van de operatie in Anholt wees Schwenzow erop dat de verschillende autoriteiten nauw samenwerken om misstanden bij arbeidsmigratie – en dat ook over de landsgrenzen heen – tegen te gaan: “Op deze manier houden we rekening met het bijzondere dat veel migranten gehuisvest aan Duitse zijde, maar zijn in Nederland onder andere actief in grote vleesverwerkende bedrijven.” Ze kondigde verdere gezamenlijke controleacties van de autoriteiten voor het district aan. “Het lot van de getroffen mensen is erg belangrijk voor ons”, benadrukte het hoofd van het districtsbestuur en benadrukte: “We doen er alles aan om hen te beschermen tegen uitbuiting en erbarmelijke huisvesting!”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-29 14:19:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.