Winterswijker zet miljoenen om in goud, cryptomunten en contanten

– Een 41-jarige man uit Winterswijk wordt ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gehad in het witwassen van ongeveer 7,1 miljoen euro. De Achterhoeker zou maandag samen met drie mannen uit Nijmegen, Almelo en Haaksbergen voor de rechtbank in Arnhem verschijnen, maar de zaak is verplaatst naar medio september. Pas daarna zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.

Het witwassen vond plaats in het najaar van 2019 tot en met februari 2021. Volgens justitie werd het criminele geld omgezet in goudstaven, cryptomunten en contanten.

De Winterswijker, die die andere verdachten aanstuurde, werd in het najaar van 2022 aangehouden voor betrokkenheid bij de grootschalige witwaspraktijken. Een aantal maanden later werd de man onder voorwaarden weer vrijgelaten in afwachting van zijn rechtszaak.

Onderzoek Dwerguil

De afdeling Financieel-economische criminaliteit (FinEC) van de politie Oost-Nederland is ruim anderhalf jaar bezig geweest met het onderzoek genaamd Dwerguil en kwam uiteindelijk uit bij deze vier verdachten. Zo heeft de 27-jarige Nijmegenaar volgens justitie voor twee miljoen aan goud- en edelmetalen aangekocht.

De 75-jarige man uit Haaksbergen zou voor 1,5 miljoen euro aan goud of andere edelmetalen hebben gekocht en via verschillende rekeningen geschoven hebben met ruim een miljoen. De Almeloër zou op zijn beurt betrokken zijn geweest bij het schuiven met 2,8 miljoen euro, en het aankopen van goud voor 2,5 miljoen euro. Alle vier de mannen namen ook nog voor tienduizenden euro’s aan contant geld op.

Slachtoffers opgelicht

Volgens justitie wisten de verdachten dat het geld afkomstig was van een misdrijf. Bij de aanhouding van de Winterswijker sprak de politie van miljoenen euro’s afkomstig van buitenlandse beleggingsfraude. Slachtoffers werden enthousiast gemaakt om te investeren, maar zagen uiteindelijk niets of weinig van hun geld terug.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-11 04:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.