Winterswijk wil meer geveltuintjes laten bloeien

– Gemeente Winterswijk wil veel meer geveltuintjes laten bloeien. Omdat de tuintjes zo in trek zijn bij passanten en het goed is voor verkoeling gaat de gemeente samen met afval- en milieudienstverlener ROVA de basis van het geveltuintje aanleggen. Geveltuintjes mogen op veel meer plekken worden aangelegd én er is extra geld voor uitgetrokken waarmee de gemeente hoopt dat steeds meer groene gevels gaan opbloeien.

De oproep heeft alles te maken met het veranderende klimaat en het levert ook minder hittestress op wat wonen en verblijven een stuk fijner maakt. “Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten”, aldus de gemeente. Groen neemt ook fijnstof op. Het maakt de leefomgeving gezelliger en gezonder.

“De afgelopen jaren zijn er al veel geveltuintjes aangelegd in Winterswijk. Er zijn echter altijd nog straten die meer groen kunnen gebruiken.” Er zijn enkele voorwaarden gesteld aan geveltuintjes. Eerst kijkt de gemeente of een geveltuintje op de betreffende plek kan worden aangelegd. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een stoep nog goed toegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers.

Een geveltuintje wordt maximaal 30 cm diep. Als de plek geschikt is dan haalt de gemeente in samenwerking met de ROVA de tegels eruit en zorgt voor goede grond voor de planten. Het enige wat inwoners zelf dan nog hoeft te doen is zorgen voor de beplanting. Gemeente Winterswijk adviseert: “Denk er bij de keuze van de planten aan dat er mensen langs lopen dus zorg ervoor dat ze bijvoorbeeld niet te ver over de stoep gaan hangen. En langs een zonnige gevel is beplanting die goed tegen hitte en droogte kan aan te bevelen.”

Inwoners die graag een geveltuintje willen laten bloeien voor hun huis of pand kunnen dat doorgeven aan Centrum Duurzaam Winterswijk via duurzaam@winterswijk.nl of via 0543-543100 of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-27 14:41:59


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.