Winterswijk voor Kerst weer even terug naar de tijd van textielfabrikant Jan Willink

– Voor de beste kerstmarktsferen denk je al gauw aan de beschreven sprookjesachtige stad van Charles Dickens uit zijn meest beroemde kerstvertelling van de wereld ‘A Christmas Carol’. Deventer, Assen, Zaandam en nog meer steden in Nederland richten hun kerstmarkten ermee in. Het Winterswijkse kerstverhaal uit die Victoriaanse tijd is die van textielfabrikant Jan Willink. Winterswijk in de 19e eeuw herleefde afgelopen weekend in volle glorie tijdens de kerstmarkt in de pittoreske straatjes van de Meddosestraat en de Nieuwstraat waar eens Jan Willink met zijn textielweeverij begon.

Verscheidende personages uit de tijd kwamen afgelopen zaterdag en zondag tijdens de kerstmarkt tot leven. Jan Willinks vrouw, haar broer, de textielarbeider die met de komst van de stoommachine werd ontslagen, de mensen van het spoor, de stadstroubadour en deftige lieden. Bezoekers kwamen de figuranten overal tegen en op een ingericht podium dichtbij de oorspronkelijke eerste fabriekje van Willink, werd het geschiedenisverhaal beeldend verteld door acteurs.

Het luisterverhaal op het podium uitgebeeld over hoe de Victoriaanse tijd in Winterswijk verliep. De textielindustrie begon aan een glorierijk bestaan. – Foto: Eveline Zuurbier

In de Meddosestraat had de organisatie achter het kerstmarktfestijn van Kerst op de Lappenbrink een kerstmarkt opgezet met oude ambachten. “Wij willen in Winterswijk het festijn opdragen aan Jan Willink, de textielfabrikant.In diezelfde tijd kwam ook de familie Mondriaan naar Winterswijk en ook daar wordt aandacht aan besteed”, aldus Peter ten Hagen van de organiserende stichting Ondernemen met Cultuur.

Kerst op de Lappenbrink met straatfiguranten zoals deze twee dames – Foto: Eveline Zuurbier

De Winterswijkse cultuur vertellen

De stichting is voortgekomen uit de Stuurgroep 1572 die in het kader van ‘450 jaar Nederland; Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid’ diverse activiteiten organiseerde in 2022. Midzomer Mondriaan, de muurschilderingen, Vrijheidsbomen en Kerst op de Lappenbrink is daar één van. De stichting wil daar mee doorgaan. De ondernemers van het ABH-City fonds, Villa Mondriaan en Boogie Woogie trekken binnen de stichting op bezoekers de Winterswijkse cultuur te ervaren.

De gecreëerde winterse kerstsfeer lokte vele bezoekers naar Winterswijk. Hoewel er een aantal groepen straatfiguranten het lieten afweten was er halverwege de zondagmiddag was er rond het centrum geen parkeerplaats meer te vinden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-12-19 07:30:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.