Weer staking en er volgen meer stakingen

– Werknemers van het openbaar streekvervoer willen gewoon lekker hun werk doen, maar niet meer tegen een te laag gewaardeerd loon en de te hoge werkdruk waardoor ze nauwelijks toekomen aan een pauze. Ze staken vandaag opnieuw. De bonden en werkgevers zijn er na de vijf dagen stakingen van twee weken geleden er opnieuw niet uitgekomen.

Afgelopen woensdag werd er hoofdzakelijk door buspersoneel gestaakt. Vandaag doen het treinpersoneel ook weer mee in de Achterhoek. Volgens Arriva wordt de stakingsbereidheid in de regio’s pas op de dag zelf pas duidelijk. Door staking op vrijdag 24 februari beperkte bus- en treininzet. In de Achterhoek rijdt ongeveer vijftig procent van de bussen. De treinen van Arriva rijden in de Achterhoek door de staking niet.

Lege treinen op een leeg station in Winterswijk – Foto: Maico van Essen

De vakbonden CNV, FNV en VVMC hebben voor vrijdag 24 februari stakingen aangekondigd in het regionale openbaar vervoer. Dat heeft gevolgen voor de dienstregeling van Arriva in alle regio’s. De inzet van de bussen en treinen is afhankelijk van de vakbond waar een medewerker lid van is, de cao waaronder de medewerker valt én de stakingsbereidheid die op de dag zelf pas duidelijk wordt.

Meer stakingen in de komende weken

De bonden willen het er niet bij laten zitten. Er volgen in de komende weken meer dagen waarop trein- en buspersoneel het werk neerleggen. Deze zijn voorlopig gesteld op volgende week dinsdag 28 februari. Vervolgens worden stakingen aangekondigd op donderdag 2 maart, maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-24 07:52:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.